Amnesty International назвала вбивство Грабовського огидним злочином

Amnesty International назвала вбивство Грабовського огидним злочином

Фото: УНІАН

Правозахисники вимагають від влади ефективно розслідувати злочин.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала вбивство адвоката Юрія Грабовського огидним злочином, який є страшним нагадуванням про небезпеку, з якою зіштовхуються юристи та активісти, що кидають виклик владі.

"Вбивство адвоката у кримінальних справах є огидним злочином, і українська влада повинна негайно вжити всіх необхідних заходів задля виправлення цього серйозного порушення прав людини і засад справедливості", - заявила Анна Нейстат, старший директор з досліджень Amnesty International.

Правозахисники зазначають, що Грабовський неодноразово зазнавав утисків і залякувань у зв'язку з його роботою в якості адвоката. Він скаржився на переслідування з боку влади у зв'язку з тим, що він захищав російського ГРУвця Олександра Александрова.

"Викрадення і вбивство Юрія Грабовського потрібно розслідувати оперативно, ефективно і неупереджено, а винні притягнуті до відповідальності в ході справедливого судового розгляду", - йдеться у заяві Amnesty International.

Правозахисники також закликали українську владу негайно надати ефективний захист адвокату Оксані Соколовській, яка захищає другого затриманого ГРУвця Єрофеєва

"Всі адвокати повинні мати можливість виконувати свої професійні обов'язки без залякування, перешкод, або невиправданого втручання в їхню роботу", - сказала Анна Нейстат.

Нагадаємо, 20 березня військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що правоохоронці затримали підозрюваного в організації зникнення адвоката. За словами Матіоса, операцію по зникненню Грабовського спланували "колишні українці" і спецслужби РФ. Це робилося "для створення картинки" на завершальній стадії судового розгляду справи щодо російських ГРУвців.

Як повідомив один із затриманих, Грабовського викрали в Одесі попередньо накачали невідомою речовиною. Адвоката повезли до Києва, де у його офісі шукали гроші. Після цього вивезли юриста до лісу у Черкаській області неподалік Жашкова. Грабовського били та згодом застрелили. Після цього вбивцям було забезпечене алібі, а зникнення Грабовського обставили як його втечу за кордон.

Про зникнення Юрія Грабовського стало відомо 5 березня. Поліція повідомила, що розпочала пошук зниклого. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) ККУ. Він 5 березня виїхав в Одесу і зупинився в готелі "Аркадія", звідки повинен був виїхати 7 березня. Чоловік не забрав з готелю свої речі, а телефон був вимкнений. 

Тіло адвоката Юрія Грабовського вже привезли в Київ на експертизу

Тіло адвоката Юрія Грабовського вже привезли в Київ на експертизу

Повʼязані теми:

Наступна публікація