Amnesty International назвала заборону Меджлісу розправою над кримськими татарами

Amnesty International назвала заборону Меджлісу розправою над кримськими татарами

Фото: Getty Images

Правозахисна організація різко засудила дії окупаційної влади Криму.

Заборона діяльності Меджлісу є наступом на права та свободи кримських татар і свідчить про нову хвилю репресій проти цього народу з боку російської окупаційної влади.

Про це йдеться у заяві правозахисної організації Amnesty International.

"Рішення припинити діяльність Меджлісу в рамках російських анти-екстремістських законів - це ворожий, каральний захід, що позбавляє членів кримськотатарської спільноти права на свободу асоціацій", - зазначив Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

За його словами, відтепер будь-хто, пов'язаний з Меджлісом, у результаті цієї заборони, спрямованої на придушення тих небагатьох інакодумців в Криму, які ще лишилися, може стати жертвою серйозних звинувачень в екстремізмі.

"Через припинення діяльності Меджлісу, доля тих членів кримськотатарської спільноти, які залишилися в Криму, стає ще більш непевною, оскільки тепер їм ще більше загрожують залякування, тиск та кримінальне переслідування", - вважає Денис Кривошеєв.

В Amnesty International також зазначають, що кримські татари несуть на собі основний тягар утисків Росії в регіоні. Правозахисники нагадали, як у березні 2014 року проросійські бойовики викрали Решата Аметова, а його понівечене тіло було знайдено через 12 днів. З того часу, Amnesty International задокументувала ймовірне насильницьке зникнення принаймні трьох кримських татар на півострові. Досі немає жодних ознак реального розслідування цих злочинів.

"На жаль, сьогоднішнє рішення про припинення діяльності - лише останній крок з довгої серії розправ над кримськотатарською спільнотою. У Криму мають бути відновлені права Меджлісу на продовження існування і представлення спільноти, а права на свободу асоціацій і вираження поглядів мають бути дотримані", - каже Денис Кривошеєв.

Нагадаємо, так звана "прокурор Криму" Наталія Поклонська винесла рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримських татар. Поклонська каже, що керувалася законом "Про протидію екстремістській діяльності". Її рішення було направлено в міністерство юстиції Росії для включення Меджлісу до переліку громадських і релігійних об'єднань, діяльність яких припинена на території РФ.

Поклонська пояснила, що тепер організації заборонено "користуватися всіма державними і муніципальними ЗМІ". Вона не може проводити різні публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу. 

Самоназваний прокурор Криму Поклонська призупинила діяльність Меджлісу кримських татар

Самоназваний прокурор Криму Поклонська призупинила діяльність Меджлісу кримських татар

Повʼязані теми:

Наступна публікація