Армія, реформи, газ: Яценюк відзвітував про досягнення свого уряду

Армія, реформи, газ: Яценюк відзвітував про досягнення свого уряду

Яценюк обіцяє реформи у 2016 році. / Фото: Громадське ТБ

Арсеній Яценюк заявляє, що Україна "позбавилася від російського газового диктату".

Премє'р-міністр Арсеній Яценюк відзвітував про діяльність свого уряду у традиційній щотижневій програмі "10 хвилин з прем'єр-міністром".

По-перше, голова уряду у якості досягнення зазначає відбудову українських Збройних Сил, які "не дали дійти російській армії до Києва".

Яценюк також зазначив, що Україна уникнула дефолту, золотовалютні резерви країни зросли з 6 до 13 мільярдів доларів, а на рахунках в Державному казначействі є 95 мільярдів гривень, а "не 108 тисяч гривень, як тоді, коли я вперше став прем'єр-міністром України", зазначив Яценюк.

Також премє'р-міністр відзначив досягнення на міжнородному фронті — продовження санкцій проти Росії, підтримка збоку США та Євросоюзу. Окрім того, Яценюк очікує позитивного звіту від Європейської Комісії щодо надання Україні безвізового режиму, оскільки Верховна Рада ухвалила усі необхідні закони.

Яценюк заявив про виконання держбюджету-2015, його доходи додатково зросли на 40%, на стільки ж зросли доходи місцевих бюджетів внаслідок децентралізації.

Також прем'єр-міністр заявляє, що у уряду немає жодної заборгованості по заробітним платням, пенсіям і соціальним виплатам. Окрім того, пенсії і заробітні платні для бюджетників були підвищені на 13 і 19%.

Арсеній Яценюк заявляє, що Україна "позбавилася від російського газового диктату".

"Ми купуємо газ в європейських компаній за ціною вдвічі менше, в середньому 250 доларів. Ми наповнили наші газові сховища. Ми погасили борги. І ми подали на Росію в суд за несправедливий газовий контракт і за несправедливий контракт по транзиту природного газу територією України", - зазначив він.

Прем'єр ставить у плюс уряду запровадження програми енергетичних субсидій у противагу підвищення комунальних тарифів.

Також, за словами Яценюка, внаслідок енергетичної реформи українці кожного дня споживають на 25% газу менше, ніж в минулому році. У підсумку протягом опалювального сезону Україна додатково збереже 2 мільярди американських доларів, "які раніше ми платили російському "Газпрому", на що Росія купувала танки і постачала зброю і своїх бойовиків в військовій агресії проти України".

Також Яценюк відзвітував, що минулого року уряд на 20% скоротив чисельність державної служби, і це саме планує зробити у цьому році.

"На 30% ми скоротили податківців, митників і інших службовців фіскальної служби. Наполовину ми скоротили кількість перевіряючих і контролюючих органів. Ми позабирали у органів влади право видавати різного роду дозволи і ліцензії і передали це на місця, для того, щоби кожен громадянин в своєму місті і містечку зміг прийти і отримати необхідний сервіс від держави, без корупції, без черги і без зволікань", - сказав Яценюк.

Згадав прем'єр і про впровадження нової поліції замість міліції.

Арсеній Яценюк також зазначив, що українська економіка змогла побороти залежність від Росії і сьогодні Європа стала першим торговельним партнером України.

"Нам говорили про те, що Росія заблокує зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом і що Європа начебто на це погодиться. Але з 1 січня зона вільної торгівлі запрацює. Українські товари вже йдуть до Європи. Європейські товари прийдуть до України. Це підвищить конкуренцію української економіки. І це є ще один чинник для того, щоб українська економіка почала зростати", - зазначив Яценюк.

На наступний рік прем'єр-міністр обіцяє, по-перше, прийняти закон про державний бюджет та нову податкову реформу. Потім уряд візьметься за реформу середньої освіти і якість української медицини.

Нагадаємо, під час звіту прем'єр-міністра Арсенія Яценюка у Верховній Раді України про діяльність Кабінету міністрів, 11 грудня, депутати влаштували бійку. Народний депутат Олег Барна з фракції президента, який збирає підписи під проект резолюції про недовіру уряду, приніс до трибуни, де виступав Яценюк, букет троянд та спробував стягнути прем'єра з трибуни. Саме це спровокувало подальшу бійку між народними обранцями. 

 
10 хвилин із Прем'єр-міністром. Звіт Уряду

"10 хвилин". Звіт Уряду

Опубліковано Арсенієм Яценюком 13 грудня 2015 р.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація