"Атака на єдність Європи". Реакція Заходу на результати референдуму в Нідерландах

"Атака на єдність Європи". Реакція Заходу на результати референдуму в Нідерландах

Фото: УНІАН

Захід висловив підтримку Україні на шляху до ратифікації асоціації з ЄС, попри волевиявлення голландців

Вчора, 6 квітня, у Нідерландах пройшов референдум щодо ратифікації асоціації України з ЄС, за попердніми результатами якого більшість голландців – 61,1% проголосували "проти".

На такі результати майже одразу відреагував президент Петро Порошенко. У своєму відеозверненні він заявив, що "справжня мета організаторів референдуму – це не асоціація України з Європейським Союзом, це є атака на єдність Європи".

 

Дякую кожному, хто проголосував "за" на референдумі в Нідерландах, а це сотні тисяч прихильників України. Дякую всім, хто брав участь у популяризації України, а це є і політики, і волонтери, і зірки спорту та культури.Водночас хочу наголосити, що цей референдум має виключно консультативний характер. Отже, тепер слово за Урядом, Парламентом, політиками Нідерландів.Впевнений, що стратегічно ця подія не є перешкодою на шляху України до Європи. Наголошую - ми не звернемо зі шляху євроінтеграції. Україну, як і свободу, не спинити!#УкраїнаЦеЄвропа

Опубліковано Петром Порошенком 6 квітня 2016 р.

Нардеп від "БПП" Мустафа Найєм, в свою чергу, написав у Facebook, що результати щодо явки голландців на референдум стануть "вироком" особисто для Петра Порошенка.

 

Независимо от того, какой будет окончательная явка на референдуме в Нидерландах, его результат - это приговор лично Петр...

Опубліковано Mustafa Nayyem 6 квітня 2016 р.

Ірина Геращенко, народний депутат від "БПП" у Facebook припустила, що на результати референдуму міг вплинути "офшорний скандал".

 

По - перше і попри все, дякуємо всім тим голандцям, які прийшли на референдум і сказали " ТАК!" . Серед них були і моі ...

Опубліковано Iryna Gerashchenko 6 квітня 2016 р.

Світова спільнота не залишилась осторонь. Зокрема, українців підтримала президент Литви Даля Грибаускайте, яка заявила, що українців ніхто не зупинить на шляху до Європи.

Народний депутат і глава комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко вважає, що від результатів голосування програла не тільки Україна, але і Голландія.

 

Жити по-старому? Або уроки для влади з референдуму в Голландії Почну з подяки сотні колег - друзям, які в Нідерландах...

Опубліковано Hanna Hopko 6 квітня 2016 р.

В той же час, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляє, що влада цієї країни ретельно переглядатиме Угоду про асоціацію з Україною, щоб задовольнити усі сторони.

При цьому міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс попросив українців проявити терпіння.

"Нам потрібен час для зустрічей в уряді, з парламентом і, звичайно, з нашими українськими друзями. Я також хочу сказати всім українцям, що це не стає на заваді дружбі між українцями і голландцями. І я хочу попросити терпіння. Дійсно, більшість скептично ставиться до Угоди про Асоціацію. І ми будемо на це реагувати. І я сподіваюся, що українці це зрозуміють", - сказав Кундерс в коментарі ТСН, додавши, що результати референдуму - це саме те, чого побоювався уряд країни.

Доволі різко відреагувала Росія. Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв у своєму Twitter написав, що результати референдуму "є індикатором ставлення європейців" до України та її політичної системи.

В свою чергу депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський вважає, що Амстердам повинен проігнорувати результати референдуму, пише "Укрінформ".

Чиновник зазначив, що уряд Нідерландів поводився себе занадто пасивно упродовж кампанії напередодні референдуму про асоціацію Україна-ЄС.

"Референдум є консультативним. Відтак він має бути проігнорований нідерландським урядом", - наголосив політик в Брюсселі.

Втім, у Брюсселі назвали результати референдуму назвали "сумними". Жаль з цього приводу висловив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Остаточні результати референдуму будуть оголошені у вівторок, 12 квітня. Втім, посол МЗС з особливих питань Дмитро Кулеба зазначив, що явка голландців стала несподіванкою так само як доволі великий розрив між "за" та "проти".

 

Не треба розганяти тезу, що кампанія була не потрібна, бо тоді б не привернули увагу до референдуму, люди б не прийшли і...

Опубліковано Dmytro Kuleba 6 квітня 2016 р.

Не залишилися осторонь і звичайні люди, які вже активно обговорюють референдум в Нідерландах та його результати в Мережі. Українські юзери тепер жартома просять відмовитись від голландських тюльпанів та сиру. 

 

У сухому залишку: раніше я уникав сирів з назвою "Російський", а тепер уникатиму й "Голандських" :(

Опубліковано Володимиром Горбачем 6 квітня 2016 р.

Попри це, український та європейський політикум наголошують, що референдум носить консультативний характер. Остаточне рішення щодо ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС залишається за урядом Нідерландів.

Нідерландці висловили свою думку проти Угоди про асоціацію

Нідерландці висловили свою думку проти Угоди про асоціацію

Наступна публікація