Аваков з крісла міністра керував фірмою в Італії – Лещенко

Аваков з крісла міністра керував фірмою в Італії – Лещенко

Аваков працював суміщав посади принаймні 14 місяців / Фото: Getty Images

Статутний капітал компанії – 1,8 мільйона євро, стверджує нардеп.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков суміщав посаду в уряді із роботою директором у власній італійській фірмі всупереч законодавству. Про це у своєму блозі на "Українській правді" написав нардеп від БПП Сергій Лещенко.

За його словами, він отримав реєстраційні документи щодо підприємства AvItalia S.R.L у торгово-промисловій палаті італійської провінції Фрозіноне. У них йшлося, що фірма була заснована у 2011 році із метою управління нерухомістю. Статутний капітал компанії – 1,8 мільйона євро, а у штаті значилася лише одна особа.

Авакова призначили очільником МВС 27 лютого 2014 року. За даними Лещенка, станом на квітень 2015 року міністр продовжував бути президентом своєї фірми AvItalia S.R.L. Також представник від БПП має у своєму розпорядженні протокол про збори акціонерів фірми Авакова, які відбулися 30 квітня 2015 року в готелі "Київ". Серед присутніх були сам міністр і його дружина Інна Авакова. Під час зборів був затверджений звіт за 2014 рік та розподілений прибуток в розмірі 203 тисячі євро.

Під протоколом стояв підпис Авакова, стверджує Лещенко.

Народний обранець нагадав, що за законом Аваков не може суміщати роботу міністром з будь-якою іншою діяльністю, "окрім викладацької, наукової та творчої у позаробочий час". Натомість на момент зборів акціонерів він працював одразу на двох посадах протягом 14 місяців.

"Якщо сумісництво Авакова буде підтверджено компетентними органами, йому загрожує протокол про корупцію. При чому строк давності ще не сплив, – особа притягається до відповідальності не пізніше 3 місяців з дня виявлення, але не більше року з дня вчинення", - додав Лещенко, наголосивши, що спрямує відповідне звернення до правоохоронних органів.

Раніше видання "Української правда" із посиланням на джерела у БПП писало, що під час стратегічної наради за участю президента Петра Порошенка на початку січня перед прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком поставили вимогу заміни глави МВС Арсена Авакова на будь-яку іншу кандидатуру.

Причинами такої вимоги у БПП називали незадовільну роботу МВС і конфлікт із Аваковим, який вилився у публічну площину після сварки з Міхеілом Саакшвілі на Нацраді реформ, а також неприязні особисті стосунки між президентом і головою МВС.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація