Аваков закликає зважитися на радикальну судову реформу і пожити без судів три місяці

Аваков закликає зважитися на радикальну судову реформу і пожити без судів три місяці

Аваков наполягає на радикальній зміні в системі прокуратури та судів / Фото: УНІАН

Він наголошує, що суспільство не має довіри до правоохоронної системи через суди.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наполягає на радикальній зміні в системі прокуратури та судів, оскільки без них реформи в його відомстві не допоможуть відродити довіру суспільства до правоохоронної системи.

"У сьогоднішній ситуації будь-які рішення суду, судові процедури - суспільство піддає сумніву. І є за що! Справи щодо випущеного беркутівця Садовника, Єфремова, Лукаш, Мельника, п'яного судді Оберемка, процедури щодо Корбана, випущених під заставу хабарників за суму в 1/3 від отриманого хабара... Упевнений, ви мені продовжите цей список на сотні сторінок... Довіра до суддівському корпусу - нуль!" - заявляє міністр у Facebook.

За його словами, лише радикальний проект повної заміни суддівського корпусу може змінити ситуацію в правоохоронній системі.

"Всі недавні закони і проекти змін до законів по суддях, на мою думку - на жаль, напівзаходи - які не поміняють нічого! У тому числі й останній конституційний проект. Вважаю, що необхідно повернутися до радикального проекту, на якому наполягав свого часу "Народний фронт", але не отримав тоді підтримки. Тоді йшлося про повну (!) заміну суддівського корпусу... Пропонувалося вибудовувати нові суди паралельно, поки старі будуть працювати", - зазначив Аваков.

Однак сам міністр пропонує "більш жорсткий процес", який передбачає призупинку дію суддів до повної їх заміни на три місяці.

"Ніхто, вже вибачте, не помре - і всі зрозуміють і погодяться, якщо в країні не буде функціонувати судове правосуддя протягом трьох місяців формування нових судів! Якщо люди будуть розуміти, що відбувається процес реальних змін і очищення - погодяться потерпіти", - вважає голова МВС.

"По іншому займатися змінами судів - це порожній процес - це як варити суп із сокири - вода кипить, сокира покривається бульбашками, але толку немає - це процес для простаків, яких хочуть надути", - додав Аваков.

СУДАМ НИКТО НЕ ВЕРИТ. НАДО РЕШАТЬСЯ!Судам никто не верит. И дело не в законах, по которым судят. Дело в судьях!Судьи...

Posted by Арсен Аваков on Monday, January 4, 2016

Нагадаємо, у жовтні минулого року Венеціанська комісія схвалила рекомендації щодо судової реформи в Україні  і серед іншого дала можливість українській державі перезавантажити судову систему. 

Як розповів президент України Петро Порошенко, складовими очищення та оновлення суддівського корпусу буде персональне оцінювання кожного судді, а також жорсткий контроль за видатками суддів на предмет їхньої відповідності доходам. Глава держави також наголосив на потребі скасування суддівської недоторканості.

Повʼязані теми:

Наступна публікація