Азаров нагадав про прірву між членством в ЄС і асоціацією

Азаров нагадав про прірву між членством в ЄС і асоціацією

Азаров нагадав, що Україні ніхто не пропонував членство в ЄС. / Фото: УНІАН

Прем'єр України нагадав, що Брюссель не пропонує Києву членство в ЄС, а асоціація не заважає укладати угоди з Митним Союзом.

Євросоюз не обговорює з Україною можливість повноправного членства, а статусом спостерігача офіційний Київ обмежуватися не буде.

Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час інтерв'ю агентству теленовин "Белтелерадіокомпанія".

За його словами, асоційоване членство в Євросоюзі не передбачає повні права для Україні в Західному об'єднанні. Для прикладу він нагадав досвід Туреччини в співпраці з ЄС.

"Наприклад, Туреччина приблизно 50 років тому отримала статус асоційованого члена і, на мій погляд, зараз вже керівництву Туреччини цей процес набрид. І навіть іноді вони заявляють про те, що, може бути, вони і не будуть активно форсувати цей процес. Туреччина окремо розвивається, має свої цілком конкретні інтереси, уклала з Євросоюзом угоду про вільну торгівлю і так далі", - сказав Азаров.

Читайте також: Азаров зібрався впливати на рішення Митного союзу

За словами Азарова, асоціація з Євросоюзом не перешкодить розвитку відносин між Україною і країнами СНД і Митним союзом зокрема.

"Ми не збираємося тільки обмежуватися, скажімо, статусом спостерігача. Вже зараз при уряді України створено групу достатньо компетентних фахівців, які вивчають можливості приєднання України до цілого ряду угод, які створюють правове поле Митного союзу, і вони, як наслідок, створять правове поле Єдиного економічного простору", - переконаний Азаров.

Вчора президент Віктор Янукович оголосив, що меморандум про отримання Україною статусу спостерігача в Митному союзі буде підписаний 31 травня в Білорусі.

В цей же час в Росії заявили, що в України з'явиться можливість брати участь у всіх форматах роботи Митного союзу. Але статус спостерігача Київ отримає лише 1 січня 2015 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація