Азаров розповів ТСН про майдани, проблеми з МВФ і нові реформи

Азаров розповів ТСН про майдани, проблеми з МВФ і нові реформи

Микола Азаров поділився планами на майбутнє / Фото: ТСН.ua

Прем'єр хоче, щоб підвищувалася українська економіка.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН. Відео-версію дивіться сьогодні у випуску ТСН. 19:30.

 

Перше питання, чому рішення уряду про призупинення підписання угоди про асоціацію з ЄС було таким несподіваним і блискавичним, що призвело до масових протестів?

- Можливо здалося, що рішення про відмову підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом було миттєвим, несподіваним. До останнього дня йшов аналіз і пошук тих рішень, які все ж могли дозволити Україні підписати цю угоду. Повторюся, що особисто для мене це було важким рішенням. Це було непросте рішення. Але у нас не було іншого виходу і його треба було приймати. Те, що ми можливо не до кінця пояснили це рішення, тут може бути дійсно недопрацювання з боку уряду. Але ще раз підкреслюю, до останнього моменту ми збиралися підписати угоду.

- Микола Янович, уряд готовий до силових акцій проти учасників європейських майданів? Чи готові Ви розігнати Майдан?

- Давайте не так поставимо питання. Насамперед, уряд має забезпечити умови для проведення маніфестацій. І у нас є люди, які згодні з рішенням уряду, і незгодні. І тим, і іншим повинні бути надані можливості для того, щоб вони могли таку думку висловлювати. І, якщо самі маніфестанти переходять рамки закону, вони будуть відповідати за свої дії, що виходять за рамки чинного законодавства, дестабілізуючи ситуацію в країні. Вона і так непроста. Тому, якщо це нормальні протести, будь ласка нехай вони проводяться. Адже в країні є різні думки.

У нас, на жаль, іноді телебачення більше показує майдани і менше показує дискусії економістів, які в цей час проходять. Адже до кого треба було прислухатися? До кого треба було донести об'єктивну точку зору? Учасники цих майданів не читали і не знають про можливі наслідки, які могли б бути в Україні. Можливо, навіть не читали самої угоди. Швидше за все не читали. І в основному керуються якимись там міфами. Ми політики, керівники повинні приймати рішення, виходячи не з емоцій, якихось казок, міфів. Ми повинні бачити реальність, яка вона є. І , якщо я хочу їздити хорошими дорогами на хороших машинах, як у Вашому ТСН казав один із таких прихильників євроінтеграції, дороги треба побудувати гарні в Україні.

Україна не погодилася на низку умов МВФ. Відповідно не отримала кредит. Це правда, що всередині МВФ існує антиукраїнське лобі? І його дії призвели саме до зриву.

- МВФ керується дуже застарілими економічними підходами при видачі кредитів. Наприклад, у країни немає грошей - скорочуй витрати; не можеш заплатити борги - скорочуй бюджетних працівників, вчителів, лікарів; скорочуй заробітну плату, пенсію. Подивіться, що робиться в Греції: не можеш розрахуватися - 25% бюджетних працівників звільнено на вулицю; не можеш скоротити борги - скороти пенсії, зарплати. Я не хочу говорити про Грецію. Я хочу говорити про Україну. Ми можемо собі дозволити це зараз? Хто може сказати, що у нас дуже хороші пенсії? Хто може сказати, що у нас достатньо лікарів. Тобто такі монетарні підходи застаріли. Такі умови не спрацювали ніде. Вони не спрацювали в Італії, Іспанії, Португалії, Греції, на Кіпрі. Греція взагалі шостий рік падає.

У нас же інша модель розвитку. І нам вдається в умовах кризи забезпечувати невелике зростання. МВФ - клуб, який вносить туди свої платежі. Найбільший внесок США, але до складу входять Британія, Німеччина, Франція та інші країни Євросоюзу. І якщо б Європейський союз захотів, як ми просили не включати неприйнятні для нас умови надання кредиту, було б прийнято позитивне рішення. Ми чекали до останнього і за два дні до рішення, яке прийняв Кабінет міністрів, ми отримали лист від МВФ, який не тільки не знімав неприйнятні вимоги, але навіть їх посилював. Так, на попередніх етапах ми ніде не говорили про заморожування зарплат і пенсій. У листі з'явилась чітка вимога. Ми ніде не говорили про необхідність скорочення вчителів і лікарів, з'явилася така вимога. Тому, коли ми отримали листа, стало ясно, що ми кредиту МВФ не отримаємо. Якщо ми не отримаємо кредит МВФ, у нас реально падає торговельно-економічний оборот з Росією і доходи бюджету, наші люди залишалися без роботи. Таким чином, треба було взяти паузу. Вирішити наші питання. І президент чітко сказав нашим партнерам у Вільнюсі.

Микола Янович, всіх українців хвилює, що буде з гривнею? Це цікавить учасників різних майданів.

- Якщо б учасників Євромайдану хвилював курс гривні, вони б продовжували навчання, роботу, а не виходили на Майдан. Будь-яка дестабілізація політичної ситуація впливає, насамперед, на наші економічні показники, в тому числі і на валютний курс. Втрата курсової стійкості, валютної стабільності не тільки підвищення витрат наших виробників, але і підвищення витрат бюджету: нам більше треба буде платити за зовнішніми зобов'язаннями. Наші люди стануть біднішими, тому що в абсолютному вираженні, якщо співвідносити їх доходи до долара, то природно зміна курсу призведе до реальної втрати купівельної спроможності. А ми зараз не можемо допустити, тому що основа розвитку України і підтримання стабільності в Україні - розвиток внутрішнього ринку.

Якби нам не було складно, наш товарообіг зріс на 12% за 10 місяців. Це означає, що наші люди на ці 12% стали купувати більше товарів, продуктів харчування. Ось основа для стабільності. Ми не впали. А ось у 2008 році товарообіг впав на 25%, а ВНП впав на 16%, доходи населення також впали на 30%.

Про що вдалося вже домовитися з Росією? І чи існують гарантії того, що будуть виконані гарантії з їхнього боку? Щоб Україна не опинилася біля розбитого корита.

- Насамперед, ми домовилися, щоб відновити в повному обсязі наші торгово-економічні відносини. У нас багато планів. Наш президент збирається з державним візитом відвідати Китай на наступному тижні. Це надзвичайно важлива поїздка. Ми в Китаї підпишемо програму співпраці. До програми доклали конкретний план з конкретними обсягами. Це зараз для нас надзвичайно важлива підмога. Ну, і безумовно після цього у президента буде візит у Росію, де ми також намітили до підписання і оформлення "дорожньої карти співпраці", де буде передбачено, ще раз кажу, становлення нормального торговельно-економічного режиму.

Микола Азаров дав інтерв’ю ТСН

Микола Азаров дав інтерв’ю ТСН

Чи є якісь гарантії, що економіка України буде готова до підписання угоди про асоціацію, скажімо, наприкінці зими-початку весни?

Я підкреслюю, що зараз найголовніше для нас питання - закласти у розвиток економіки такі стимули, які дозволять вийти на стійке економічне зростання, збільшення доходів населення, зростання реальних заробітних плат, що буде активізувати розвиток внутрішнього ринку тощо. Я думаю, що, якщо ми зможемо використовувати всі ті фактори, про які я вже говорив, то Україна вийде з цієї небезпечної смуги. Вона дійсно небезпечна. І підемо шляхом сталого розвитку.

І скажімо, будь-яка країна, яка проходила такий шлях, як Україна, мала можливість такі компенсатори мати. Ми нашим партнерам про це відверто говоримо. Це не торг. Це не аукціон. Ми просто відкриваємо свій ринок для величезного конкурентного ринку Євросоюзу. Хто в такому відкритому ринку перемагає? Бо у нас досі переважав такий євроромантизм: а давайте підпишемо. Зараз в умовах такої жорстокої економічної кризи ми говоримо нашим партнерам: "Любов повинна бути взаємною. Я на останніх засіданнях Кабінету міністрів чітко ставив завдання: відновити у повному обсязі нормальний торговельно-економічний режим з Росією та іншими країнами Митного союзу. Ми втратили понад 6 млрд дол. Треба їх відновити. Друга задача: більш активне проведення реформ і перетворень з метою створення сприятливого інвестиційного клімату. Нас не задовольняє те, що наш бізнес поки не відчув тієї віддачі від роботи з дерегуляції, зменшення адміністративного впливу на бізнес, зменшення тиску податкової служби, правоохоронних органів. Треба, щоб наш бізнес зітхнув. Ми будемо продовжувати виходити на ринки інших країн. Тут не три вектори Китай-Євросоюз-Росія. Тут багато векторів. Наша делегація буде брати участь наступного тижня в міністерській конференції СОТ на острові Балі. Тобто широка різнопланова робота, яка буде проводитися. Головна її мета - вихід з тієї економічної ситуації, яка склалася.

Тим не менше, Ви можете сказати, коли ми підпишемо угоду про асоціацію з Євросоюзом?

- Підписання асоціацію залежатиме від нас і наших партнерів. Ми чітко сказали на Вільнюському саміті, що і Україна, і Європейський союз якомога швидше підписали угоду. Добре, поспішати треба, не поспішаючи. Треба все зважувати. Як тільки будемо готові, так і підпишемо.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація