"Баба з возу" і "відпускаємо бандерівського бойовика". Реакція росіян на звільнення Савченко

"Баба з возу" і "відпускаємо бандерівського бойовика". Реакція росіян на звільнення Савченко

Фото: Reuters

У Росії не чутно добрих слів на адресу українців.

Повернення засудженої у РФ Надії Савченко на Батьківщину стало головною новиною дня в російських ЗМІ. Щоправда, там подекуди більший наголос робиться на поверненні додому засуджених в Україні та помилуваних президентом Петром Порошенко військовослужбовцях ГРУ Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва.

Спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко повідомила, що попри повернення українки Савченко та російських військовослужбовців у їхні країни, те, що відбулося, не було обміном. А стало наслідком ратифікованої двома державами Європейської хартії про передачу засуджених осіб.

Але при цьому Матвієнко не стрималася й від оціночних характеристик.

"Дуже шкода країну, де національними героями роблять представників радикальних, націоналістичних організацій, УПА, людей, у котрих руки в крові, посібників фашистів. Що стосується Савченко, нема жодних підстав робити з неї національну героїню, тому що російським судом доведено, що саме вона є винною в загибелі російських журналістів", - вважає російський політик.

Керівник конституційного комітету Ради Федерації РФ Андрій Клішас обмежився дипломатичною констатацією компетенції президента Путіна вирішувати подібні питання.

"Помилування – право президента, і в цьому випадку з урахуванням повернення російських громадян, котрі незаконно утримувалися в Україні, президент використав своє право в інтересах громадян Росії", - пояснив сенатор.

Історія української героїні Надії Савченко

Історія української героїні Надії Савченко

Вірним кроком назвав рішення Путіна звільнити Савченко віце-спікер Держдуми Ігор Лебедєв. Представник ЛДПР пов'язав його зі стосунками Росії та Заходу.

"Захід дуже категорично ставиться до цього питання і постійно при подовженні санкцій або запровадженні нових звертає увагу саме на ситуацію з Савченко. Ми сподіваємося, що рішення про помилування пом'якшить ситуацію, і не виключаю, що це може зіграти свою роль у скасуванні антиросійських санкцій", - заявив Лебедєв.

Про санкції говорив і керівник комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький.

"Помилування Савченко та її передача Києву – гідна відповідь, зокрема, русофобам в ПАРЄ. Це, безумовно, акт гуманізму з боку нашого президента, який, впевнений, повністю обеззброїть ініціаторів створення нових антиросійських "чорних списків" імені української льотчиці", - твердить він.

Наголошує на першочерговій потребі звільнити російських ГРУвців перший заступник керівника комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич. На його думку, вже самим цим обмін для Росії є виправданий.

"У той же час було б нерозумно заперечувати, що даний обмін – це свого роду угода, і нам певною мірою довелося поступитися принципами", - відзначив політик.

У змішаних почуттях зізнався комуніст і перший віце-спікер Держдуми Іван Мельников.

"Від цього обміну змішані почуття. Радує, що вирвали з русофобського лігва наших громадян. Але шкода, що відпускаємо бандерівського бойовика, не давши відчути справедливості по повній програмі. Втім, сьогодні київський режим добровільно везе до себе політичну бомбу. Нехай тепер спробують приборкати мученицький ореол цієї актриси, який самі ж їй створили", - висловився член КПРФ.

Значно гострішим був лідер скандальний лідер ЛДПР Володимир Жириновський.

"Менше смороду буде на нашій землі. Якщо наші люди десь отримують свободу, то ліпше позбуватися таких, як Савченко. Вона не зовсім здорова психічно, це видно по її обличчю", - сказав відомий одіозними вчинками політик.

Не надто добирають слів у коментарях і російські журналісти. Так, Марія Мельник у замітці на РИА Новости використовує розмовну лексику та висловлює відверто негативне ставлення до України.

"Баба з возу – кобилі легше. Цікаво, правда, що ж тепер робитиме Київ. По-перше, чим він буде нас шантажувати? Повертатися до Криму та Донбасу – вже щось не те, доведеться вигадувати нові приводи. А по-друге, куди Україна тепер подіне Надію Савченко, котра напевне стала для всіх валізою без ручки?", - пише росіянка.

Порцію сарказму авторка виплеснула і в бік президента Петра Порошенка.

"Він нарешті виконав хоча б одну свою обіцянку. Мабуть, тому ЗМІ одразу і написали, що він сам вилетів у Ростов-на-Дону. Виглядало це так, наче він вирішив випробувати дорогу життя для українських президентів і промацати ґрунт для побігу. Все-таки один (і ще й сумнівний) успіх не гарантує подальшої стрімкої кар'єри", - вважає Мельник.

Не оминає авторка своїми злими заувагами і майбутнього самої Савченко.

"Савченко стала героєм, символом боротьби з Росією, довкола неї утворився якийсь безумний культ. А герої, як показує досвід Небесної сотні, мають помирати. Так що, може, в російській тюрмі вона була у більшій безпеці", - натякає російська журналістка.

Тим часом працівники Lenta.ru, уникаючи прямих пропагандистських виступів від власного імені, розмістили на своєму ресурсі дописи із соцмереж, у яких російські юзери у знущальному тоні реагують на звільнення Савченко. Зокрема, сміються над фігурою українки, іронізуючи з того, що вона, мовляв, так і не схудла під час голодування.

А от колишній лідер бойовиків Донеччини Ігор Стрєлков рішення Путіна розкритикував. На його думку, Росія зараз "намагається не вирішувати основну проблему, а закрити або замаскувати її невирішеність якимись дрібними домовленостями".

"Обмін нерівноцінний з моральної точки зору. Я розумію, що треба було звільняти двох наших військовослужбовців. Однак вони ніким не є для росіян, а Савченко буде представлена у вигляді національної героїні для України, яка боролася проти Росії, і Україна її не кинула. Вони отримають додатковий стимул для того, щоб такі, як Савченко, плодилися і розмножувалися в набагато більшій кількості. Україна використовує звільнення Савченко для підняття хвилі псевдопатріотичної української істерики, а російська влада не зможе витягти з цього практично нічого", - вважає терорист Гіркін.

Повʼязані теми:

Наступна публікація