Банкіри повстали проти нової держмонополії Актуально

Банкіри повстали проти нової держмонополії

Фото: УНІАН

У законопроекті про виконавчу службу депутати "Народного фронту" заклали антиконкурентну "бомбу" - обов'язкове обслуговування виконавців у держбанках.

Незалежна асоціація банків України виступила з різкою критикою парламентського законопроекту № 2506а, який, у разі прийняття, фактично встановить на ринку монополію одного або двох держбанків, "близьких" до влади. Зокрема, цей законопроект крім нового порядку функціонування виконавчої служби вводить ще одне нововведення - усі виконавці повинні відкривати рахунки тільки в держбанках. За даними НАБУ, така дискримінаційна норма з'явилася не випадково - ряд депутатів цілеспрямовано лобіюють в законопроекті про примусове виконання судових рішень інтереси держбанків, ігноруючи пропозиції банківського співтовариства про захист чесної конкуренції на банківському ринку.

Як повідомив член Наглядової ради Приватбанку, представляє інтереси банку в НАБУ, Віктор Лисицький, після першого читання цього законопроекту, який у нинішньому вигляді порушує всі основні закони і норми про вільну конкуренцію, юристами асоціації були ініційовані відповідні зміни в документ. Щоб відстояти право всіх банків на вільну конкуренцію, асоціація банків не тільки подала поправки до законопроекту, але й ініціювала ряд звернень у парламентські комітети, НБУ і Мін'юст.

Віктор Лисицький (в минулому член Верховної Ради СРСР), крім того, заявив: "Ця і ряд інших ініціатив політиків говорить про намір відродити в нашій державі плановий соціалізм. СРСР загинув лише тому, що базувався на цій вкрай неефективної моделі організації суспільства. Мабуть, деяким політикам не терпиться угробити незалежну Україну".

Зокрема, банкіри запропонували в пункті 2 статті 36 закону замінити слова "у державному банку" словами "у банку за своїм вибором". При цьому така пропозиція банкірів було підтримано народними депутатами України і увійшло в якості поправки до законопроекту для другого читання. Проте, з абсолютно не зрозумілих причин, робочою групою під керівництвом народного депутата Ігоря Алексєєва, який входить в "Народний фронт" і більш ніж пов'язаний з нинішнім прем'єром Яценюком, ця поправка не була врахована. І банкіри говорять, що є істотний ризик відхилення цієї поправки при голосуванні законопроекту № 2506а у другому читанні.

Наступна публікація