Bellingcat прокоментувала доповідь "Алмаз-Антея" про обставини загибелі рейсу МН17 на Донбасі

Bellingcat прокоментувала доповідь "Алмаз-Антея" про обставини загибелі рейсу МН17 на Донбасі

Фото: Getty Images

"Алмаз-Антей" заявляє, що Bellingcat спотворив їх дані про місце запуску в доповіді.

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat прокоментувала текст, який з великою часткою ймовірності може лягти в основу офіційної реакції Росії на результати розслідування голландської прокуратури.

Про це пише "Новая газета".

У Bellingcat вважають, що більшу частину своєї доповіді "Алмаз-Антей" присвятив розмовам про заголовки і стокові фотографії, які були опубліковані у ЗМІ Нідерландів та України.

""Алмаз-Антей" раніше заявляв, що була використана або ракета модифікації 9M38, або 9M38-M1. Їх графік вказував на те, що мова йшла про 9M38(M1). 8 червня "Алмаз-Антей" заявив: "На основі проведеного аналізу зроблено висновок, що якщо малайзійський Boeing-777, що летів рейсом МН17 17.07.2014 над Донецькою областю, був збитий зенітним ракетним комплексом, то це могла бути тільки ракети 9М38М1 комплексу "Бук-М1", пущена з району південніше населеного пункту Зарощенське", - йдеться у відповіді.

Також "Алмаз-Антей" заявляє, що Bellingcat спотворила їх дані про місце запуску в доповіді. У відповідь Bellingcat закликала "Алмаз-Антей" перечитати звіт, де розповідається про нестиковки в датах і розрахунках.

"Що стосується місця запуску. Якщо дані, надані "Алмаз-Антей", правильно, то дивно, що поки так і немає ніяких прямих доказів, немає очевидців. Але зовсім інша ситуація у Сніговому: звідти надходили відомості про запуск", - вважають в Bellingcat.

На думку аналітиків, "незалежно від того, що на деяких фотографіях зображені навчальні або непридатні до використання ракети, "Алмаз-Антей" проігнорував найголовніше свідчення того, що мова йде про ракету 9M38M1 5301 зенітної бригади, — фотографію, зроблену через місяць після того, як був збитий MH17. На ній чітко видно позначення — 9M38M1".

Bellingcat чекає результатів спільного розслідування, які буде представлено на прес-конференції 28 вересня — тоді буде оголошено місце пуску і тип ракети.

Нагадаємо, що авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній",, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року біля населеного пункту Грабово Донецької області.

Жертвами падіння літака стали 298 чоловік, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі ж вважають цей крок передчаснимі заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднила власний звіт по авіакатастрофі пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно з документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України; Україна не дала адекватної оцінки ризику для цивільної авіації; у України було достатньо підстав для закриття повітряного простору над окупованими територіями. Під час оприлюднення технічних висновків журналістам і родичам загиблих показали реконструйовані частини літака малайзійських авіаліній.

У свою чергу, українські фахівці заявили, що авіаційна влада перевиконала рекомендацію і встановила межу в 10 кілометрів.

Раніше один з авторів доповіді Bellingcat з розслідування причетність російських військових до знищення малазійського Boeing MH17 Деніел Ромейн піддав сумніву той факт, що зенітну установку "Бук" могли відправити на Донбас без відома президента РФ Володимира Путіна. У своєму розслідуванні дослідники встановили, що бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська доставили до українського кордону "Бук", з якого збили літак MH-17. Ромейн зазначає, що рішення про перекидання ЗРК на Схід України має прийматися на більш високому рівні, ніж на 53-я бригада". У документі, зокрема, є прізвища командирів 20-ї армії РФ і Західного військового округу, ймовірно причетних до цього.

Порошенко говорив про катастрофу рейсу MH-17 над Україною під час офіційного візиту до Малайзії

Порошенко говорив про катастрофу рейсу MH-17 над Україною під час офіційного візиту до Малайзії

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація