Безсмертний озвучив результати перемовин тристоронньої групи щодо Донбасу

Безсмертний озвучив результати перемовин тристоронньої групи щодо Донбасу

За словами Безсмертного, представники бойовиків відкинули пропозиції / Фото: УНІАН

Перемовники не досягли компромісу.

Представник української сторони у тристоронній контактній групі щодо Донбасу Роман Безсмертний розповів, чи дійшли згоди у питаннях щодо виборів на окупованих територіях перемовники у Мінську

За його словами, ОБСЄ ініціювала створення кодексу для ЗМІ на час проведення виборів на окупованих територіях, однак представники окупованих територій не підтримали вказану пропозицію.

"Представники ОБСЄ пропонують створити на паритетних началах за участі представників громадськості, міжнародних посередників і об'єднань журналістів спільну групу, яка б виробила кодекс. Він мав би працювати для журналістів, що висвітлювали б виборчий процес. Говорили про те, що, можливо, за участі європейського комітету створити для цих виборів акредитаційну групу, яка б моніторила і дивилася за діяльністю ЗМІ. Однак та сторона жодної пропозиції не підтримала і наполягала на своїй", - цитує Безсмертного "Українська правда".

Також сторона бойовиків вкотре відкинула будь-яку участь загальноукраїнських партій у виборах і відмовилася від участі ЦВК у створенні дільничних та територіальних комісій на тимчасово окупованих територіях.

Представники переговорів не змогли дійти згоди і щодо переліку населених пунктів, де мають відбутися вибори. Так, українська сторона наполягала, аби вибори актами призначала Верховна Рада.

"А вони наполягають, що це має бути зазначено в окремому законі. Вони намагаються зв'язати відповідний "статус" із територією", - пояснив Безсмертний.

Також переговорник додав, що протилежна сторона категорично відмовилася від участі українських судів у вирішенні виборчих спорів і заперечила участь українських військових сил для організації безпеки виборчого процесу.

"Суть нашої позиції полягає в тому, що на етапі припинення вогню, ми вийдемо на залучення контингенту ООН чи іншої міжнародної організації. Але вони теж відкидають ці пропозиції, наполягають, що тільки "народна міліція" має це контролювати. Категорично заперечують проти участі ЗСУ чи Нацгвардії в процесі забезпечення безпеки виборчого процесу", - сказав він.

Безсмертний заявив про те, що відсутність компромісу між учасниками переговорів може пояснюватися загостренням ситуації на лінії розмежування.

"За останні кілька днів на лінії розмежування відбулися кілька бойових зіткнень, які носили характер справжніх бойових дій. Зрозуміло, що це позначилося на ході розмови у Мінську", - резюмував він.

Тристороння група щодо Донбасу Україна - Росія - ОБСЄ зустрічалася і 19 січня. Переговорники не змогли дійти згоди під час перемовин. Зокрема, представник Росії в тристоронній контактній групі Борис Гризлов не вважає РФ стороною Мінських домовленостей і вимагав від України погодити з бойовиками поправки до Конституції

Повʼязані теми:

Наступна публікація