"Боже, бережи Америку". Як українські політики та експерти відреагували на перемогу Трампа

"Боже, бережи Америку". Як українські політики та експерти відреагували на перемогу Трампа

Фото: Reuters

Багато хто не розуміє вибору американців, проте вважає, що навряд чи це стане катастрофою для України.

9 листопада стало відомо про перемогу республіканця Дональда Трампа на виборах президента США, на яких він обійшов кандидатку від демократів Гілларі Клінтон.

Протягом агресивної кампанії Трамп зробив кілька заяв, через які його почали вважати симпатиком Путіна. А також навколо Трампа і його команди розгорнувся скандал через підозри у роботі на Кремль.

Тим не менш американці зробили свій вибір і Україна співпрацюватиме з Трампом - така позиція Адміністрації президента України. Водночас, за словами заступника голови АП Дмитра Шимківа, є необхідність збільшувати проукраїнську коаліцію у світі. "Треба розуміти, що в США існує багато важелів і противаг, які побудовані політичною системою в США. Тому ми повинні розвивати наші відносини на тому рівні, на якому ми вже багато років їх будуємо... США - велика країна. У нас багато друзів там. Я впевнений, що ми знайдемо, як співпрацювати в майбутньому, незважаючи на те, якою буде Адміністрація", - наголосив Шимків.

Своєю чергою в українському МЗС висловили думку, що заяви Трампа, за які його називали симпатиком Путіна, були продиктовані політтехнологією і подальший курс американської політики стане більш зрозумілим після перших призначень Трампа на новій посаді. "Дуже важливим індикатором буде те, хто буде призначений державним секретарем, секретарем з безпеки, радником з питань безпеки", - сказав заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко.

ТСН.ua зібрав думки українських політиків та експертів щодо перемоги Трампа на виборах президента США.

Світ вже зовсім інший і ми маємо жити у нових геополітичних реаліях, зауважив колишній речник МЗС Василь Філіпчук. "Змінилися самі Сполучені Штати. Результати голосування - це простягнутий середній палець десь з глибин штату Колорадо старій американській еліті, яка зарвалась у своєму монопольному використанні влади у найпотужнішій країні світу. Так само, як це було з Брекзітом, вчорашнє голосування було на "за", а "проти", - написав експерт-міжнародник.

Народний депутат Вікторія Сюмар нагадала про філософську концепцію, згідно з якою світ змінюватиметься в напрямку "держав-фортець", які неминуче закриватимуться заради захисту - від міграції, воєн за ресурси тощо. Вона додала, що ще зарано говорити про те, що ця концепція справдиться, але порадила українцям сподіватися лише на свої сили і не чекати допомоги від іноземних партнерів.

"Наш пріоритет - стиснути зуби і будувати свою армію, настільки потужну, наскільки можливо, з артилерією та авіацією, з найновішими розробками. Посилювати кордони. Діставати весь той задекларований в валютах кеш і вкладати в українську економіку і робити нарешті тут такі закони, які будуть залізно захищати інвестиції і власність. І чесний суд. Нам пощастило. Ми велика країна, в нас великий внутрішній ринок, в нас глобальні переваги майбутнього - родючі ґрунти і вода. Здається, світ, що змінюється, не дає нам іншого шансу - як надіятися на себе і чітко та системно працювати та розвивати свою власну країну, починаючи з малого бізнесу. Годі гнати гроші за кордон. Наївно думати, що там буде безпечніше їх зберегти", - написала Сюмар.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко не дуже вірить у справжність симпатії Трампа до Путіна. "Сподіваюся, що всі реверанси кандидата в президенти Трампа в сторону Путіна - це було не більше, ніж передвиборна риторика. Президент Трамп зобов'язаний буде проводити лише ту політику, яка відповідає національним інтересам США. Один із таких життєвих довгострокових інтересів США - сильна і незалежна Україна", - впевнений радикал.

Нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко також заспокоює, що перемога Трампа не допоможе Путіну вести агресивну політику стосовно України, а також не звільнить Росію від економічних санкцій: "Незважаючи на те, що Трамп став президентом США, його політика по відношенню до агресивних дій Росії не зможе бути змінена одномоментно, так як американська Конституція і політична традиція не дає можливість Президенту бути самодуром".

Колишній дипломат і голова фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко обмежився коротким коментарем: "Несподівано, неприємно, але несмертельно...".

Народний депутат Віктор Чумак попросив Бога берегти Америку.

Більш радикальні дописи зробила прес-секретар ГПУ Лариса Сарган: "Америко, коли ти збожеволіла?"

Дехто також порівнює Трампа з українським президентом-утікачем, мовляв, кожна країна має пережити свого Януковича. Нардеп Мустафа Найем написав, що Україна навіть може поділитися зі Штатами досвідом, як це зробити.

А ось колишній заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе похвалив Трампа за нестандартний підхід у побудові своєї кампанії, що дозволило йому зібрати голоси більшості американців: "Дональд Трамп, грубо кажучи, батогом відшмагав всіх "святих корів" американської політики. У світі є реальний попит на нових, нестандартних і неординарних політиків зі свіжими ідеями і поглядами!"

Нардеп Ігор Луценко сподівається на позитивні зрушення після зміни адміністрації США, окрема, у питанні надання Україні летальної зброї.

А ось голова ОУН Богдан Червак вважає, що для українців взагалі неважливо, хто став переможцем на виборах президента США: "Для Трампа Україна не буде пріоритетом. Було великою помилкою вважати, що про Україну дбала Клінтон. США не змінять свого ставлення до РФ з дуже простої причини. РФ не змінить свого ставлення до США. Трамп більша проблема для США, ніж для Європи і України".

Політолог Юрій Палійчук у своєму дописі змістив фокус критики на українців: "Це не Штати зійшли з розуму. Це ви здуріли. У вас Міністерством охорони здоров'я керує людина без біографії і з непонятним дипломом. А ви захоплюєтеся нею лише за те, що вона ходить по місту з рюкзаком. Ви не просто обрали в парламент Парасюка, Семенченка і Ганну Гапко – ви їх обожнювали. Рік тому ви пропонували клонувати Саакашвілі на всі області, а сьогодні іронічно хіхікаєте з його відставки".

Повʼязані теми:

Наступна публікація