Брат Ахметова, син Азарова: хто "засвітився" у новій порції панамських документів

Брат Ахметова, син Азарова: хто "засвітився" у новій порції панамських документів

Фото: УНІАН

Загалом в документах присутні прізвища 643 українців.

Старший брат українського олігарха Ріната Аметова Ігор та екс-депутат від Партії регіонів Борис Колесніков у 2014 році та інші бенефіціари вивели в офшор кондитерську компанію "Конті".

Про це свідчать оприлюднені 9 травня "Панамські документи".

На сайті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів йдеться, що компанія зареєстрована на Британських Віргінських островах. Окрім Колеснікова та брата Ахметова, бенефіціарами компанії вказані ще семеро осіб, серед яких дружина екс-нардепа та син колишнього "горілчаного короля Донбасу" Михайла Ляшка.

Є у списках і Олександр Клименко, який володіє компанією PROVECO SERVICES LIMITED, яка зареєстрована на Британських Віргінських островах у 1995 році. У прес-службі колишнього міністра доходів та зборів часів Януковича Олександра Клименка спростували причетність екс-чиновника до офшорних схем. Там заявили, що йдеться "зовсім про іншого Олександра Клименка", а також зазначили, що чиновник-втікач у 1995 році навчався у середній школі.

На сина колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова Олексія зареєстровано 26 офшорних фірм. Усі ці фірми були зареєстровані в один день – 28 вересня 2012 роки. Зазначимо, що тоді його батько обіймав посаду прем'єра.

Також вказано, що голова Адміністрації президента Борис Ложкін з 2006 року володіє офшорною компанією Integrity International Holding Limited. Окрім того, в "Панамських архівах" присутній Олег Свинарчук, який пов'язаний з офшорною компанією, зареєстрованою на Британських Віргінських островах. Свинарчук - бізнес-партнер президента України Петра Порошенка. Свинарчук і Порошенко володіли автомобільною корпорацією "Богдан", доки майбутній президент у 2009 році не продав свою долю бізнес-партнерові. Зазначимо, що у 2014 році Свинарчук змінив своє прізвище на Гладковський. 

Нагадаємо, раніше в "Панамських документах" було знайдено інформацію про офшорні компанії президента України Петра Порошенка.

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив базу даних з інформацією про 214 тисяч офшорних компаній з "Панамського архіву".

В базі можна шукати інформацію за прізвищами, назвами компаній, адресами та країнами. На сайті розміщено інформацію про 643 громадян України і 469 компаній, пов'язаних з Україною.

Більшість документів "витекли" із компанії Mossack Fonseca. Вони стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Українська журналістка розповіла, як весь світ працював над "Панамськими документами"

Українська журналістка розповіла, як весь світ працював над "Панамськими документами"

Повʼязані теми:

Наступна публікація