#Brexit: прихильники виходу Британії з ЄС вирвалися вперед

#Brexit: прихильники виходу Британії з ЄС вирвалися вперед

Фото: Reuters

Стали відомі перші результати референдуму в Британії.

Перші результати підрахунку голосів на референдумі про долю подальшого перебування Великобританії в Євросоюзі (Brexit) показали невелику перемогц прихильників виходу королівства з ЄС.

Про це пише Sky News.

Після підрахунку трохи більше 300 тисяч бюлетенів виявилося, що "за" відмову від членства проголосувало 50,5 % осіб, які взяли участь в референдумі у Великобританії, проти — 49,5 %. Поки що число прихильників виходу з ЄС виявилося на 5 % вище, ніж прогнозували аналітики.

Явка на референдумі, за попередніми даними, склала 69 %.

Напередодні на очах шести тисяч глядачів на стадіоні "Уемблі" колишній мер Лондона Борис Джонсон, який виступає за вихід країни з ЄС, вступив в полеміку з лідером консерваторів Рут Девідсон. Аудиторія в підсумку стала на бік Джонсона. Його заяви щодо незалежності країни підтримували оплесками.

На початку червня стало відомо, що у Британії зростає частка прихильників виходу країни з Євросоюзу. Після чого стратегічний союзник королівства, США, заявив про надзвичайну важливість збереження Лондоном свого місця в європейському співтоваристві. Напруга напередодні референдуму досягла найвищого рівня, коли була вбита депутатка-лейбористка Джо Кокс, яка виступала за продовження перебування країни в складі ЄС. Після цієї події агітація перед референдумом була достроково припинена.

Референдум відбувся, незважаючи на те, що лідери Європейського союзу дійшли згоди з керівництвом великої Британії щодо продовження її членства в ЄС. Нові домовленості між Євросоюзом і Великобританією містять додаткові винятки, незважаючи на те, що Сполучене Королівство має особливий статус в ЄС. За умовами членства, Британія в деяких сферах не виконує європейські домовленості, зокрема щодо монетарної та міграційної політики.

Як проходить референдум щодо виходу Великої Британії з ЄС

Як проходить референдум щодо виходу Великої Британії з ЄС

Повʼязані теми:

Наступна публікація