"Окозамилюючий" букет Барни прем'єрові як символ розбрату коаліції: що відбувається в кулуарах влади

"Окозамилюючий" букет Барни прем'єрові як символ розбрату коаліції: що відбувається в кулуарах влади

Дії нардепа Барни, який носив у Раді Яценюка, спровокували масову бійку / Фото: УНІАН

Кабмін обійшов обов'язкову процедуру відставки за мовчазної згоди парламентської більшості.

Версій, чому билися у Верховній Раді й чому депутат від президентського блоку Олег Барна напав на прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, у соцмережах аж зашкалювало. Від інсценізації з боку самого уряду, бо того дня треба було звітувати про рік роботи, та імовірність недовіри з боку парламенту лишалась високою. До спроби дискредитувати Яценюка його політичним опонентами.

У сухому залишку виступ депутата Барни спрацював на руку російської пропаганди, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень. За шоком від побаченого майже непомітними лишились істотні зміни для гаманців українців.

Такого ще не було. Уперше в історії сучасної України в парламентській залі напали на прем'єр-міністра. Соратники відбили Яценюка, але вже не могли вибілити репутацію Верховної Ради. За лічені години відеокадри бійки облетіли весь світ.

Оговтавшись, парламент вирішив карати нападника, депутата Олега Барну забороною відвідання п'яти пленарних засідань. Рідна фракція виключила його. Голова партії президент Петро Порошенко засудив дикунство. Утім, це відповідальність тільки політична.

ТСН направила офіційний запит у Генпрокуратуру, аби дізнатися чи не планується покарання адміністративне чи кримінальне. Офіційної відповіді ще не надійшло, адже законодавство дає чиновникам п'ять днів на відповідь.

Стаття 296 Кримінального кодексу дає за хуліганство або величезний штраф, або арешт на півроку, або позбавлення волі до п'ять років.

Дії депутата Барни проти прем’єр-міністра спрацювали на руку російській пропаганді

Дії депутата Барни проти прем’єр-міністра спрацювали на руку російській пропаганді

Слід сказати, що інцидент став досить логічним завершенням інтриг, які плели у владі впродовж останнього часу. Цього тижня завершився рік діяльності уряду і він мав би відзвітувати перед парламентом, щоб депутати підтримали його надалі, або відправили у відставку. Це обов'язкова юридична процедура. Втім, Кабмін обійшов процедуру за мовчазної згоди більшості.

"Я розумію, що це спільна домовленість президента, прем'єра та голови Верховної Ради, освячена безсмертним зверненням з літака товариша Байдена, який сказав: обніміться брати мої, молю вас, благаю. Тобто далі керуйте країною. Насправді сьогодні ніхто не збирається розглядати питання про відставку прем'єр-міністра. І для того, щоб не нагнітати ситуацію, буде завтра циркова вистава. А наступного тижня, у четвер, ми будемо розглядати бюджет", – коментує нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Микола Томенко.

Справді, до бюджету руки ще не дійшли. Його дані стали відомі лише позавчора ввечері. Вони до кінця ще не проаналізовані, тому ніхто не береться коментувати та прогнозувати. З публічних заяв маємо лише те, що бюджет є компромісом. Вірогідно, компроміс поєднує соціальні виплати і вимоги іноземних кредиторів та продовження реформ.

Отже, країна планує заробити трохи більше 600 мільярдів гривень, а витратити майже 700 мільярдів. На життя не вистачатиме 84 мільярди, які й дадуть позичальники. Курс валют на наступний рік закладається як 24 гривні за американський долар. Мінімальна зарплатня буде збільшуватися вже з 1 січня і на кінець року має становити 1550 гривень – це зростання на 12%. Однак, найімовірніше, таку прибавку "з'їсть" інфляція, яка теж прогнозується на рівні 12%.

"Сьогодні на рахунках казначейства України загалом коштів державного бюджету, місцевих бюджетів, золотовалютних резервів – 95 мільярдів гривень. У наступному році ми прогнозуємо, що підняття соціальних стандартів скомпенсує ріст цін і тарифів. Одне з основних завдань 2016 року – це стабілізація цінової ситуації. Є певні позитивні зрушення", – зазначив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Глава уряду назвав завдання на наступний рік. Перше – реформа середньої школи, як головна річ, що змінить країну. Далі – зміни у болісній медицині. На третьому місці – приватизація. Четвертий пункт – зміна податків країни. Далі – децентралізація, реальна робота в зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і запровадження безвізового режиму з ЄС. І найтяжче завдання – судова реформа.

Ще в плані – скорочення кількості відомств та чиновників. Це таємниця, вкрита темрявою. Однак подейкують, що будуть об'єднувати міністерства. Наприклад, екології – з сільським господарством, або освіту – зі спортом та культурою. Це можна представити як нову якість уряду.

"Склад уряду зміниться – питань немає. Йде торгівля страшенна. Кажуть, що там просто народ втрачає свідомість. Але я думаю, ще ніхто не помер. Я говорю про об'єднання міністерств. Об'єднання йде за українським сценарієм – не так, як треба об'єднувати, а хто з майбутніх міністрів хоче собі які напрямки", – наголошує народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Микола Томенко.

На кінець тижня про зміни і міністерств, і персональні навпрямки заговорили і в президентському стані.

Паралельно мають частково змінитися й податки. І якщо ПДВ не змінюється, то податок на прибуток підприємств та на доходи фізичних осіб урівнюються, по 18%. Порівняно з нинішніми, це виглядає насправді як збільшення податків. Однак одночасно вдвічі зменшується податок на зарплатню, так званий соціальний внесок – до 20%.

"Доходи підприємств та фізичних осіб будуть оподатковуватися однаково. Це дозволить нам створити одне з найменших податкових навантажень на зарплатню в країнах ЄС", – наголошує міністр фінансів Наталія Яресько.

Поки що це лише плани, Верховна Рада їх може ухвалити або не ухвалити. Спільна думка нині тут досягається нечасто. Коаліція тріщить. Ледве ухвалили реформаторський закон про державну службу, як спіткнулися об призначення позачергових виборів мера Кривого Рогу на Дніпропетровщині. Там ситуація вкрай напружена, адже порушення під час попередніх виборів збурили криворіжців і вони блокують роботу ворожого міського голови. Тимчасова слідча комісія вивчила обставини і запропонувала нові вибори під пильним контролем. Спалахнув новий конфлікт усередині коаліції.

"На жаль, ми не будемо голосувати за жодне рішення парламенту, поки парламент не знайде рішення для Кривого Рогу. Ми три дні провели в перемовинах з усіма партнерами по коаліції для того, щоб знайти спільне рішення. Станом на ранок воно було знайдене. І почало зриватися. Найбільша фракція в парламенті – "Блок Петра Порошенка" – досі не визначила свого співавтора закону про призначення виборів у Кривому Розі", – зазначив народний депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв.

Зрештою, перевибори досі не призначені. Це, як і букет депутата Барни прем'єрові, – лише видима частина розбрату між вчорашніми політичними союзниками, що стали дуже схожі на ворогів.

Кореспондент ТСН Сергій Швець

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація