Бюджет Латвії поповнили мільйонами доларів, які Арбузов викрав в Україні – ЗМІ

Бюджет Латвії поповнили мільйонами доларів, які Арбузов викрав в Україні – ЗМІ

Фото: УНІАН

Місцева поліція стверджує, що українські колеги не надають необхідних даних. 

Латвія поповнила свою державну скарбницю мільйонами доларів, які колишній віце-прем'єр України Сергій Арбузов вивів з України у місцеві банки.

Про це повідомляє канал LTV у передачі De facto.

У тексті вказано, що у Латвії свої нелегальні кошти намагалися приховати олігарх Сергій Курченко, екс-віце-премєр Сергій Арбузов та екс-регіонал Юрій Іванющенко.

Так, ще восени 2014-го року генпрокурор України Віталій Ярема оголосив, що у колишнього віце-прем'єра України Сергія Арбyзова в банках Латвії заарештовано 49,3 млн доларів США. На рахунках компанії Іванющенка в латвійських банках "застигли" 32 млн доларів і 72 млн швейцарських франків.

Латвійські журналісти наголошують, що розслідування з цього приводу триває, однак жоден з вказаних екс-політиків не фігурує в якості підозрюваних.

"Співпраця з Україною складається досить цікаво. Ми послали кілька прохань про правову допомогу. У плані підготовки документів Україна досить неактивно брала участь в процесі. Відповіді не отримані. Якщо ж отримані, то - на іншу тему", - заявила заступник начальника управління Держполіції по боротьбі з економічними злочинами Ілзе Соколовська.

Тобто латвійські правоохоронці не отримали від українських колег інформацію, які їх цікавила.

Це підтвердив і латвійський генпрокурор Ерік Калнмейер, який рік тому побував в Україні і зустрічався з посадовими особами тамтешнього МВС.

"На жаль, ми від України у відповідь не отримали інформації про те, що ці гроші були вкрадені у держави, і їх слід повернути Україні", - наводить програма його цитату.

Латвійські закони дозволяють ще до завершення розслідування визнати капітали нелегально отриманими і конфіскувати, тому місцева поліція скористалася цією можливістю. 

За час пошуків власників нелегальних українських капіталів в латвійських банках Зіємельський суд Риги вже тричі приймав рішення про конфіскацію сумнівних коштів. Так, 50 млн євро, які були здобуті злочинним шляхом в Україні, були перераховані в латвійський бюджет.

За відомостями джерел De facto, із латвійських банків було вилучено близько 49 млн доларів США - ця сума збігається з тією, чиє розкрадання інкримінується українською прокуратурою Арбузову.

Журналісти наголосили, що наразі не можуть ознайомитися із текстами судових рішень, бо вони вважаються таємницею слідства.

Нагадаємо, що Сергія Арбузова звинувачують в розтраті державних коштів на суму близько 220 мільйонів гривень.

За даними слідства, в латвійських банках арештовані рахунки підприємств, які пов'язані з Арбузовим. Загальна сума знайдених грошей більше 49-ти мільйонів доларів. Арбузов оголошений у міжнародний розшук.

15 лютого 2016 року Генеральна прокуратура України розпочала процедуру спеціального досудового розслідування стосовно екс-чиновника. 25 лютого колишнього віце-прем'єр-міністра та екс-голову Нацбанку Сергія Арбузова викликали на допит до Генеральної прокуратури України. 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація