Через тиск суду Савченко виступає російською мовою

Через тиск суду Савченко виступає російською мовою

Фото: Reuters

Скаргу на утиск української мови льотчиця передала уповноваженому з прав людини.

Сьогодні, 1 лютого, у Донецькому міському суді Ростовської області допитують полонену українську льотчицю Надію Савченко.

Засідання почалось з розгляду клопотання Надії – передати скаргу на систематичний утиск української мови у суді уповноваженому із прав людини РФ Еллі Памфіловій.

Як відомо, на минулому засіданні суд відмовився долучати до справи докази адвокатів лише тому, що документи були надруковані українською мовою. Це, за словами юристів, - пряме порушення російських законів. Савченко тоді не витримала і проголосила гучну тираду.

Водночас, як повідомив адвокат Савченко Микола Полозов, сьогодні льотчиця свідчитиме російською мовою, аби не затягувати процес. Раніше Надія свідчила українською, а в залі постійно працював перекладач.

"Я ніколи не мала ненависті до росіян чи російськомовних, мені завжди було все одно, якою мовою говорить людина. Я тільки проти того, щоб мене змушували говорити російською. Зараз мене весь час змушують - всі документи, всю переписку в СІЗО тільки російською, українську заборонено. Навіть під час побачень з рідними мене змушують говорити російською, бо ті, хто мене підслуховує, повинні розуміти. Кожне побачення я борюся за те, щоб говорити з рідними рідною українською", - сказала Савченко.

Як раніше розповідав захист льотчиці, сьогодні має відбутись останній допит Савченко і останнє її слово в суді. Після цього сторони мають приступити до дебатів.

Як далі розвиватиметься процес над українкою, читайте в інтерв'ю адвоката Іллі Новікова: Серед усіх українських політв'язнів Савченко перебуває у найвигіднішій ситуації

Савченко обурилась через нехтування українською мовою в суді

Савченко обурилась через нехтування українською мовою в суді

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії.

У РФ її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських журналістів, які нелегально прибули на територію України, щоб у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових. Крім того, льотчицю звинуватили у незаконному перетині кордону.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. Згодом адвокати Савченко заявили, що не оскаржуватимуть її вирок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація