Чиновників, які випустили за кордон колишнього міністра Тимошенко, можуть посадити

Чиновників, які випустили за кордон колишнього міністра Тимошенко, можуть посадити

Іващенку умовне позбавлення волі можуть змінити на реальний термін / Фото: УНІАН

Самому Іващенку умовне позбавлення волі можуть змінити на реальний п'ятирічний термін.

Колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко стане фігурантом судового процесу, за підсумками якого йому можуть змінити умовне позбавлення волі на реальний п'ятирічний термін. Виконати нове покарання не вдасться - пан Іващенко отримав притулок у Данії і поки не має наміру повертатися на батьківщину. Між тим реальна кримінальна відповідальність загрожує низці чиновників, побічно причетних до виїзду засудженого за кордон, пише "Коммерсант Украина".

Втеча колишнього керівника Міноборони стала підставою для декількох розслідувань і юридичних процесів, стверджують джерела газети. Рішення апеляційного суду містило низку обмежень свободи Валерія Іващенка. Зокрема засудженому було заборонено без дозволу Кримінально-виконавчої інспекції (КВІ) виїжджати за межі України, він був зобов'язаний повідомляти про зміну місця проживання і роботи, а також регулярно відмічатися в управлінні КВІ Голосіївського району Києва.

Для пана Іващенка був встановлений "пільговий" графік зустрічей з інспектором - кожен перший вівторок місяця. Однак після виїзду за кордон, очевидно, він не міг приходити в райвідділ навіть раз на місяць. В листопаді-грудні 2012 року інспектор виконавчої служби, не дочекавшись явки засудженого, направляв йому письмові попередження про відповідальність за порушення режиму. У січні 2013 року у КВІ вирішили здійснити привід засудженого, але наряд міліції, спрямований за адресою його прописки, повернувся ні з чим. У лютому в Голосіївському райвідділі міліції завели оперативно-розшукову справу стосовно Валерія Іващенка.

Закон не залишає ДПС місце для маневру. "Якщо засуджений не виконує покладені на нього обов'язки... КВІ подає до суду подання про скасування звільнення від покарання (умовного терміну.-ред.) і про направлення засудженого (в колонію) для відбування покарання",- вимагає ст. 57 Кримінально-виконавчого кодексу.

На долю пана Іващенка майбутнє рішення суду не вплине - він вже заявляв, що не має наміру повертатися в Україну за чинної влади.

Тим часом у сформованій ситуації в суд може бути спрямовано не тільки подання про перегляд вироку Валерію Іващенку, а й кримінальна справа відносно кількох чиновників.

Під ударом виявилися співробітники Голосіївського районного управління внутрішніх справ, які в минулому році після неявок пана Іващенка, нібито "проводили профілактичні заходи" - розмовляли з ним про важливість дотримання правил "умовного вироку". В журналах РВВС зазначено, що співробітники міліції особисто зустрічалися з екс-чиновником, хоча пізніше з'ясувалося, що він на той час вже знаходився за межами країни.

Крім того, КВІ досі не з'ясувала, як на руках у екс-чиновника виявився його закордонний паспорт. ЗМІ раніше повідомляли, що він одержав офіційний дозвіл КВІ для виїзду на лікування в Росію, а вже звідти, без відома Києва, попрямував в Європу. Однак, за версією джерела видання, процедура була порушена. Співробітник паспортного столу нібито не виконав всі формальності і видав засудженому паспорт, "не дочекавшись позитивної відповіді всіх компетентних органів".

І нарешті, ще одним наслідком перегляду справи Іващенка може стати загострення у відносинах України та ЄС. Дана справа поряд із справами Юлії Тимошенко та Юрія Луценка входить в трійку "пріоритетних", за якими Брюссель вважає доведеним застосування виборчого правосуддя. Умовний вирок Валерію Іващенку вважався єдиним позитивним зрушенням у цій сфері. Повернення до реального терміну може бути сприйняте Заходом як відмова Києва від досягнутих домовленостей, незважаючи на те, що в сформованій ситуації цей перегляд буде проведено в повній відповідності з законом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація