"Чистий" четвер. Чому і за що Верховна Рада звільняє 33 суддів

"Чистий" четвер. Чому і за що Верховна Рада звільняє 33 суддів

Фото: УНІАН

Зібратися позачергово парламент попрохав президент Порошенко.

Сьогодні, 29 вересня, Верховна Рада зібралася на позачергове засідання. Депутати мають звільнити суддів, які порушили присягу і щодо яких є подання Вищої ради юстиції.

Якщо парламент не зробить цього саме сьогодні, служителі Феміди й надалі залишаться на своїх посадах. Про це йдеться в сюжеті Дмитра Фурдака в програмі ТСН.Ранок.

У списку на звільнення – 33 прізвища. Це переважно судді з Києва та Київської області. Також є і з регіонів – Черкащина, Одеса, Дніпропетровщина, Автономна Республіка Крим. Раніше Вища рада юстиції постановила, що всі ці судді порушили присягу, зокрема під час винесення рішень щодо учасників Революції гідності. Переважно вони або відбирали водійські права в автомайданівців, або кидали людей у слідчі ізолятори.

Серед найбільш відомих прізвищ серед цих 33 суддів – Світлана Волкова із Печерського районного суду Києва, яка відпустила бійця роти "Беркут" Дмитра Садовніка. Також – Марія Приндюк, заступниця колишнього голови Апеляційного суду міста Києва Антона Чернушенка, який свого часу теж втік після того, як його затримали "на гарячому" правоохоронці. У списку – суддя Вищого спеціалізованого суду Віктор Швець.

Саме сьогодні Верховна Рада має останній шанс, відповідно до Конституції, звільнити цих суддів, адже відзавтра, 30 вересня, набирають чинності зміни до Основного Закону. Вони передбачають, що право звільняти суддів переходить до Вищої ради правосуддя, яку ще не створили. Також не виписаний остаточно механізм роботи цієї структури. Вища рада правосуддя складатиметься із суддів, а в оновленій Конституції не буде передбачена можливість звільняти суддів за порушення присяги. І щоб звільнити цих 33 суддів, треба буде починати всю процедуру заново.

Щодо одіозної судді Печерського райсуду Києва Оксани Царевич – сьогодні президент України Петро Порошенко має останній шанс підписати указ про її звільнення, адже вона була обрана на посаду вперше лише на п'ять років.

Список суддів, яких планують звільнити: 

Верховна Рада збереться на позачергове засідання, аби люструвати суддів

Верховна Рада збереться на позачергове засідання, аби люструвати суддів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація