Чому Росія перекрила доступ в Крим. Версії експертів

Чому Росія перекрила доступ в Крим. Версії експертів

Фото: Крим.Реалії

Загадкове закриття країною-окупантом дороги до Криму насправді може мати зовсім просте пояснення.

Неділя 7 серпня почалася з хвилі повідомлень про те, що Росія перекрила адміністративний кордон з Кримом, через що на дорогах утворилися кілометрові черги, а напруга територіального конфлікту з країною-окупантом почала зашкалювати.

Серед причин ЗМІ називали нічну стрілянину, вчинену невідомо ким, під час якої нібито троє постраждали і один прикордонник навіть загинув.

Пізніше деякі пункти пропуску тимчасово запрацювали. Станом на 8 серпня на КПВВ "Чонгар" пропуск здійснювався в обидва боки, але вкрай повільно. На КПВВ "Чаплинка" правоохоронці країни-окупанта пропускали лише тих, хто слідує на тимчасово окупований півострів. КПВВ "Каланчак" лишався заблокованим.

При цьому російські війська збільшили активність на адміністративному кордоні Криму. За словами прес-секретаря Держприкордонслужби Олега Слободяна, 7 серпня прикордонники зафіксували прольоти щонайменше дев'яти вертольотів Мі-8 ЗС Росії на висоті до 1 км без порушення адмінмежі та два БПЛА. На різних ділянках до позицій ЗС РФ під'їжджала військова техніка: вантажні автомобілі та БМП.

Окупаційна влада Криму відкрила два з трьох пунктів пропуску на півострів

Окупаційна влада Криму відкрила два з трьох пунктів пропуску на півострів

Тим часом у ЗМІ почали з'являтися різноманітні версії, кожна наступна краща за попередню. Так, сумнозвісне російське видання LifeNews з посиланням на загадкові джерела у військових колах повідомляли, що кордон перекрили начебто через кримсько-татарських диверсантів, які прорвалися через кордон та відкрили стрілянину у Красноперекопську. Інші вже називали диверсантів не простими месниками, а строго організованими у спецгрупу розвідниками, якими керували українські військові чини.

Потім почали з'являтися повідомлення про начебто напад на нову військову базу РФ в Армянську, що розташований за 20 км від першої згаданої у ЗМІ локації.

Водночас жодних офіційних пояснень про перекритий кордон та активність військ РФ не надходило. Їх немає й на цей час. Тож експерти та представники української влади можуть лише висловлювати припущення.

Основним поясненням наразі є те, що Росія просто влаштувала неоголошені військові навчання.

"За тією інформацією, яка є у мене, сьогодні розмовляв з Віктором Назаренком, це голова прикордонної служби, він мені розповів, що окупаційна влада в Криму розпочала так звані військові навчання, які проходили саме біля лінії розмежування", — повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

У такому разі провокація зі стріляниною та злив у ЗМІ інформації про нібито диверсантів - це лише пропагандистський елемент навчань, який є обов'язковим елементом гібридної війни.

Хоча, яка б не була причина - спеціально організована російськими спецслужбами провокація чи диверсія противників Росії - ця подія наочно показала, як легко кілька провокацій можуть закрити в'їзд українців до Криму, зазначає кримський політолог Сергій Ліотар. За його словами, більш важливими тут є наслідки.

"Сьогодні вранці я чув, як люди переходили на шепіт, побачивши бронетехніку й автоматників, які брали участь в огляді транспорту. [...] У цьому сенсі кримський адмінкордон - моторошне місце, що містить потенційну загрозу як для самого півострова, так і для України. І нехай це прозвучить цинічно, але події, подібні до сьогоднішньої, повинні витвережувати всіх тих, кого влаштовує нинішній стан республіки", - вважає політолог. Детальніше читайте у блозі Сергія Ліотара: Тривожний мир на кордоні з Кримом.

Фото: Сайт президента України
Микола Маломуж, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України:

- Зараз у Криму проходять навчання РФ. З одного боку, вони вводять режим обмеження руху, стратегічно моделюючи надзвичайну ситуацію, яка може статися в реальній бойовій обстановці. Водночас через ЗМІ вони подають інформацію, що є загроза з боку України. Тому вони включають жорсткий контроль і на блокпостах, і всередині території Криму.

З іншого боку, вони хочуть зберегти режим секретності під час проведення військових навчань, під час переміщення військової техніки та військових контингентів. Тому вони обмежують рух українських громадян з боку України, щоб ті не бачили, що відбувається, не бачили російську техніку та комплекс навчань.

Саме тому обмеження вводилося на окремих пунктах пропуску в різний час. Там, де немає техніки, вони пропускають людей, а на тих пунктах, в районі яких відбуваються навчання, вони обмежують таке пересування.

За нашими даними, ситуація скоро нормалізується. Наші джерела дають інформацію, що якихось широкомасштабних наступів Росія не планує.

Фото: УНІАН
Володимир Фесенко, голова Центру політичних досліджень "Пента":

- Припущення одне. Судячи з опосередкованих ознак, з інформації у ЗМІ, це була або спроба людей, пов'язаних з Лєнуром Іслямовим, перейти кордон, проникнути на територію Криму, або були підозри про таку спробу з боку росіян, і тому вони посилили заходи безпеки на кордоні, ввели такий надзвичайний режим в районі кордону.

Я не думаю, що це матиме якісь наслідки. Але насправді це питання і для наших прикордонників, які перебувають на цьому адміністративному кордоні. Якщо дійсно йдеться не про підозри і не про якусь параною, а про реальну спробу перетинання кордону, спробу організувати якісь дії, тоді тут є небезпека.

Якщо стануться якісь збройні провокації на кордоні, з'явиться небезпека провокування конфлікту або бойових дій і проникнення росіян на територію материкової України. Тож тут, на жаль, є великі ризики.

Я не думаю, що зараз це загрожує якимось великим конфліктом або наступом росіян, але все одно ризики є, тому краще уникати подібних ситуацій.

Юрій Смілянський, експерт "Майдану закордонних справ":

- З'явилася інформація про те, що був конфлікт зі стріляниною біля однієї з новостворених окупантом військових частин. Але справа ж не в самому факті стрілянини і не в особах тих, хто стріляв. Суть - у причинах, про які об'єктивної інформації поки що немає.

Можна говорити про те, що обстріл військової частини був кимось здійснений. Але тут знову ж таки є варіації - від операції спецслужб до якогось внутрішнього конфлікту. І росіяни можуть використовувати цей факт для посилення тиску, для проведення додаткових репресій, розгортання військового угруповання уздовж північно-західного і північного узбережжя Криму в напрямку України. Росія також може підняти по тривозі Чорноморський флот і направити його до наших берегів. Фактично створити другий фронт і привести сили в бойову готовність.

Версій безліч. Але щоб більш-менш виразно розвивати хоча б одну з них, необхідно точно знати про причини події і про учасників подій.

Фото: Міжнародний центр перспективних досліджень
Анатолій Октисюк, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень:

- Російська сторона каже, що це результат роботи диверсійно-розвідувальної групи українських військових частин. Також у ЗМІ зустрічалася інформація про те, що це є внутрішня антитерористична операція російських силовиків проти місцевих бандитів.

Водночас надходили тривожні повідомлення про те, що на адмінкордоні розгорнуті цілі танкові бригади. І ця мілітаризація лякає більше, ніж перекритий кордон.

Мені здається, що такі дії Росії спрямовані на створення додаткового військового тиску Росії на Україну. Але ці погрози вторгненням, такий психологічний тиск навчає Україну бути напоготові, очікуючи з кримського напрямку вторгнення чи потенційної дестабілізації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація