Чорна бухгалтерія та зірваний сценарій хаосу. Основні тези прес-конференції Порошенка

Чорна бухгалтерія та зірваний сценарій хаосу. Основні тези прес-конференції Порошенка

Фото: Reuters

Президент наголосив, що настав час перейти в економічній політиці від затягування поясів до зростання доходів.

У п'ятницю, 3 червня президент Петро Прошенко провів прес-конференцію за результатами двох років у владі. Захід тривав близько двох годин. Голова держави встиг відповісти на більш ніж двадцять запитань журналістів.

Спілкування з прессою Порошекно почав зі вступного слова, під час якого наголосив на тому, що Україна через брак відповідальності деяких політиків опинилася в ситуації, коли загальмувала і топчеться на місці. Однак запевнив, що докладає зусиль для того, щоб це змінити.

Також президент багато жартував, дякував журналістам за розслідування так званого "Панамагейту", але з одним з представників преси трохи посперечався.

ТСН.ua зібрав основні тези виступу президента та його відповідей на запитання.

Сценарій посіяти хаос та безвладдя в Україні був зірваний. Відповідальність перемогла популізм, принаймні на цьому етапі. Спроба підточити Україну зсередини зустріла організований опір державницьких політичних сил. В Україні сформовано нову парламентську коаліцію та новий уряд.

Економічна політика має перейти від "затягування поясів" до зростання доходів українців. Треба змітати всі бар'єри - адміністративні, бюрократичні, ментальні - які заважають бізнесу, триножать підприємців, відлякують інвесторів і заважають створенню робочих місць. Поставлено завдання, щоб ми досягли 1,1% від ВВП зростання економіки у цьому році. Ми вже маємо позитивну динаміку в першому кварталі. І інфляція у першому кварталі становить близько 5%.

Каста зруйнована. Вважаю конституційні зміни в частині правосуддя - одним із найголовніших рішень за час свого президентства. Ця реформа є завершенням масштабного перезавантаження усіх гілок влади. Після Революції Гідності відбулися президентські вибори, потім парламентські, місцеві вибори, потім відбулося перезавантаження уряду. Тепер сталося перезавантаження судової гілки влади.

Фото: Reuters

Безвізовий режим Україна отримає цього року. Єдине про, що точиться дискусія – це коли буде запроваджений безвізовий режим. Ми намагаємось робити все, що можливо, для того, щоб і Європарламент, і Єврорада розглянули це до літа. Не виключено, на жаль, що це може відбутися у вересні, але я залишаюся оптимістом, що у 2016 році Україна отримає безвізовий режим. Жодних негативних сигналів не існує.

Угода про асоціацію з ЄС діє в повному обсязі. Результати референдуму в Нідерландах носять лише рекомендаційний характер. Завершення ратифікації Угоди про асоціацію носить виключно формальний характер однієї країни.

Нам пропонували передати Надію для виконання покарання. Я сказав, що цей спосіб є неприйнятний, тому що ми вважаємо Надію невинною і рішення цього суду не визнаємо. Залучення нас у цей процес створювало б нам дуже серйозні політичні труднощі... Мені здається, ми три рази з цього приводу говорили з президентом Росії Путіним по телефону. Було досягнуто розуміння про те, що ми застосовуємо право помилування

Деякі політики перешкоджали поверненню Надії Савченко. Було багато деталей, про які не можна було говорити до звільнення. Будь-який виток інформації, який на щастя, не відбувався, чи будь-які фантазії окремих політиків або чиновників, які на жаль, відбувалися, в тому числі і ті, які не мали і не були аж ніяк задіяні до процесу визволення, переносили час, термін визволення, і суттєво перешкоджали процесу...

Фантастично розумне рішення Джамали. Перемога Джамали на Євробаченні, коли про Україну знову заговорила не вся Європа, а весь світ... І пісня, яка стала переможною, називалася саме "1944". Це дуже важливо. Бо всі одразу залізли в Google, щоб дізнатися, що сталося у 1944 році.

Ніякого офшорного скандалу не було. Було об'єктивне професійне розслідування Дмитра Гнапа і команди журналістів, які знайшли кілька фактів. [Офшорна] компанія була створена з однією метою - передачі компанії Порошенка у сліпий траст, щоб відділити бізнес від політики, як я й обіцяв. Зараз компанія передана у траст. Продаж буде проводитися з України. І всі податки залишаться в Україні.

Ахметов відвідував АП, щоб запросити мене на футбольний матч - Кубок України, який мав бути у Львові. Я прийняв запрошення, але не поїхав, бо були інші події. Ахметов частіше відвідував АП і зустрічався з іншими особами.

З Коломойським я бачився частіше, особливо коли він був головою ОДА. З ним я обговорював питання Приватбанку. Ніяких загроз щодо Приватбанку не існує, ліквідність банку достатня. Стан справ у банку є, в тому числі, предметом переговорів із Міжнародним валютним фондом.

За останні два тижні прогрес по Донбасу майже нульовий. Навпаки відбулося загострення.

Вибори на Донбасі можливі лише після запровадження поліцейської озброєної місії ОБСЄ. Мінські угоди передбачають, що спочатку має бути виконаний безпековий компонет. Він полягає не в тому, що просто перестають стріляти. Цього замало. Мають бути встановлені спостережні пункти, пости міжнародних сил. За останні тижні обидві дрони ОБСЄ були збиті окупантами, дронів більше не лишилося. І я чітко поставив питання: ми маємо вирішити питання запровадження поліцейської озброєної місії ОБСЄ.

Голосування за конституційні зміни не дає колишім регіоналам індульгенцій з розслідування справ. Діалог, який відбувався з головою фракції "Опозиційний блок", відбувався в присутності інших голів фракцій. Так само, до речі, як і голів фракцій "Воля народу" та "Відродження". Я можу ще раз відкрити вам велику таємницю. Я сьогодні передзвонив Бойку, Хомутиннику, не зміг додзвонитись Москаленку. Я передзвонив сьогодні Гриніву, Бурбаку, передзвонив сьогодні Тимошенко. Не передзвонив Ляшку. Кому зміг, подякував за вчорашнє голосування.

З приходом Луценка процес деполітизації Генпрокуратури відбувається. Американський посол Джефрі Пайєтт наголосив, що вони дуже задоволені деполітизацією ГПУ. Наприкінці червня - на початку липня прибуде кілька американських радників, які будуть виступати гарантами цих процесів. Буде створена генеральна інспекція, яка буде забезпечувати ефективну антикорупційну боротьбу всередині ГПУ. Умовою цього було підписання кредитних гарантій.

Я публічно засуджую публікацію імен журналістів на сайті "Миротворець". Позиція номер два: на жаль, я маю інформацію, що деякі з цих журналістів готували негативні коментарі та негативні статті стосовно України. Я люб'язно прошу вас: не робіть цього, тому що я як президент гарантую безпеку цих журналістів в Україні.

Фото: Reuters

Афанасьєв і Солошенко можуть скоро повернутися в Україну. Все відбувалося у конфіденційному режимі лише тому, що порушення конфіденційності могло перешкодити звільненню Надії (Савченко). Друга позиція: ці переговори ведуться і зараз. У першу чергу вони зараз стосуються Афанасьєва і Солошенка. Я буду дуже обережний з датами, але я не виключаю, що це може відбутися у червні.

Президент має втручатись у процес створення суспільного мовлення. Я один раз втрутився. Підписав закон. Думаю, що цього достатньо. Але як громадянин я хочу, щоб Євробачення транслювавло суспільне телебачення.

Щодо змін до Конституції в частині децентралізації я залишаюся оптимістом. Я маю декілька конструктивних пропозицій до парламенту.

Оприлюднення "чорної бухгалтерії" Партії регіонів не полегшить розслідування. Там є предмет розслідування спецслужбами, у тому числі СБУ. Генерал Віктор Трепак є чинним офіцером СБУ, а тому, якщо він мав у своєму розпорядженні впродовж двох років відповідні документи, то зобов'язаний був відкрити по них кримінальне провадження або поінформувати про них своє керівництво. Мені зараз відомо, що ці документи є не тільки в НАБУ. І ці джерела походження мають встановити правоохоронні органи.

Я підписав листа на Верховну Раду щодо кандидатур до складу Центральної виборчої комісії. Це люди, які подані відповідно до законодавства. Ми провели консультації з фракціями, і я зробив подання.

В України достатньо сил, щоб зупинити російські війська. Оборона є ешелонована, і всі наші військові частини не можуть знаходитись на першому рубежі. Ми вже кардинально інші, ніж у 2014 році.

Росія використовує схід України як полігон для випробування своїх найновіших видів озброєнь, засобів радіоелектронної боротьби, засобів комунікації, які не пілінгуються, засобів придушення наших систем артилерійської розвідки. І ми теж вже навчилися з цим боротися, в тому числі за допомогою наших партнерів. За даними розвідки, там з'явилися нові підрозділи російського спецназу. У мене ці документи розвідки на столі: відома назва бригади, кількість, місце постійної дислокації. І все це передано нашим партнерам.

Фото: Reuters

Військовий зобов'язаний відкрити вогонь у відповідь у разі загрози життю. Право надання дозволу на відкриття вогню у відповідь належить безпосередньо командирам, він без будь-яких погоджень, якщо це вогонь у відповідь, може самостійно прийняти рішення, і йому не треба ні з ким це узгоджувати. Разом з тим, йому заборонено вогонь відкривати першим. Якщо він відкрив вогонь перший – буде розслідування, буде відповідати. Якщо відкрив вогонь у відповідь, захистив – буде нагороджений, все дуже просто. Ніяких таємних інструкцій не існує.

Мій син [Олексій Порошенко] не збирається бути ані прем'єр-міністром, ані президентом. І я не впевнений, що він захоче вдруге йти в депутати. Але він самостійна, відповідальна, доросла людина.

Віктор Медведчук має одну функцію - звільнення заручників, які перебувають, у першу чергу, в РФ і на окупованих територіях. Жодних інших функцій Віктор Медведчук не виконує. Він був залучений до процесу звільнення Надії Савченко. Віктор Медведчук зустрічається не у форматі Трьохсторонньої контактної групи, оскільки він не є її членом, він є членом підгрупи з гуманітарних питань. І зустрічається у форматі підгрупи як тільки з'являється нова інформація щодо звільнення.

Я започаткував процес децентралізації і впевнений в тому, що територіальна громада, виконуючи закон про декомунізацію, повинна сама визначити назву міста, де буде розташована громада. Закон дозволяє Верховній Раді, якщо не визначила громада нову назву, ухвалити це рішення. Я не думаю, що це оптимальний шлях. Я думаю, що потрібно проводити децентралізацію і віддавати громаді право і відповідальність за нову назву.

Транш МВФ не відкладено, він буде отриманий. Меморандум (про другий перегляд програми реформ, ред.) обговорюється.

Cитуація у банківській системі стабілізується. Так само, як і макрофінансова стабілізація. Це моя кадрова політика і незважаючи на те, що не всім вона подобається, я за неї відповідаю. І за Гонтареву. Як би кому не хотілося, щоб я відходив від цього. Я вважаю, що ми ще зрозуміємо ті загрози, які були відведені. Загрози банкрутства країни й тотального колапсу банківської системи. Сьогодні я можу вже впевнено стверджувати, що цієї загрози вже не існує.

Повʼязані теми:

Наступна публікація