Чорновіл розповів, де була "чорна каса" ПР, а експертам замало доказів

Чорновіл розповів, де була "чорна каса" ПР, а експертам замало доказів

Фото: УНІАН

Юристи вважають, що документи допоможуть покарати політичних корупціонерів.

Якщо підрахувати оприлюднену частину чорної бухгалтерії Партії регіонів, то щодня з головного офісу виносили 14 кг готівки.

У сюжеті ТСН.Тиждень повідомляється, що загалом, згідно з документами, які оприлюднив генерал СБУ Віктор Трепак, йдеться про 2 мільярди долларів, а це 20 тонн. Щороку через двері офісу непомітно виносили "КамАЗ" грошей або 5 тисяч кілограмів долларів. Щодня було по півтора мільйони і в будні, і на вихідні рік за роком.

Більшість цих 2 мільярдів за 4 роки були витрачені регіоналами на підкуп чиновників, суддів, правоохоронців. Документи, опубліковані Сергієм Лещенко, покривають період з липня до грудня 2012 року. Якраз восени 2012 року в Україні проводились парламентські вибори, на яких Партія регіонів набрала рівно 30% голосів виборців, провівши до Ради 72 депутатів лише за партійним списком. Фірма соціолога Євгена Копатько у своїх дослідженнях дала регіоналам 31,6%. Напередодні регіонали набито заплатили самому Копатьку більше 200 тисяч долларів, а ще біля 3 мільйонів долларів йдуть в графах витрат на Центральну виборчу комісію. Можна припустити, що ПР оплачувала як результати соцопитувань, так і самих виборів. І це лише один фрагмент злочинного павутиння, яке завдяки чорним мільярдам повністю вкрило країну.

"Ці кошти однозначно, якщо не з чорних, то сірих схем. У принципі ті активи, які досі заморожені закордоном ключових діячів Партії регіонів, ключових діячів режиму Януковича, є незначною частиною реально виведених з бюджету ресурсів, частина з яких вкладувалася через партійні, а частина  яких виводилася закордон в різні юрисдикції для особистого збагачення", - заявив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International.

Колишній регіонал Тарас Чорновіл розповів, що більшість грошей з партійної каси видавалися готівкою в бугалтерії на третому поверсі головного офісу. Інші політики підтверджують, що амбарну книгу могли викрасти 18-го лютого 2014 року, коли будівлю партійного штабу запалили невідомі особи.

Наразі найважливіше, чи стануть документ початком кінця, принаймні політичного, для тих, чиї прізвища в них фігурують? Колишній заступник генпрокурора Віталій Касько навіть в невеличкій частині документів, що були оприлюднені, бачить можливість для кількох резонансних розслідувань: "По-перше, ніхто ніколи не казав, що буде легко. По-друге, взяти порцію матеріалів, яка була оприлюднена. Професійно продивившись ці матеріали, можу сказати, що там є два-три епізоди із всієї кількості людей, за які варто братися і які потрібно розвивати, які, на мою думку, мають перспективу притягнення до кримінальної відповідальності. Те саме буде стосуватись й інших порцій матеріалів. Тому ніхто не говорить про те, що всі підписи мають бути дослідженні".

Саме існування чорних партійних кас навряд чи є великим відкриттям. Утім тут важливо, що плата за підкуп суддів і чиновників - явний і нахабний кримінал, який і перетворює на бананову республіку. Нажаль, в країні немає закону про "чорні каси".

"Цього замало. Потрібно шукати додаткові докази. Наразі, коли вже пройшло стільки часу і, тим більше, що гроші передавалися, грубо кажучи, готівкою, то знайти такі додаткові докази фактично нереально, особливо після того, як все це було оприлюднено", - переконана Олена Щербань, юрист Центру протидії корупції.

Сам Віктор Трепак днями поскаржився в ЗМІ – мовляв за ним ведеться зовнішнє спостереження. "Дякую за підтримку. Виїхав за межі!", -чи покинув межі України, Трепак не поточнив.

Це стане відомо наступного тижня, коли він повинен з'явитися на черговий допит. Станіслав Ясинський, ТСН-Тиждень, 1+1.

Звідки регіонали брали шалені гроші на функціонування партії

Звідки регіонали брали шалені гроші на функціонування партії

Повʼязані теми:

Наступна публікація