Чотири голоси на захист Савченко: до суду з ризиком для життя доїхали свідки невинуватості українки

Чотири голоси на захист Савченко: до суду з ризиком для життя доїхали свідки невинуватості українки

Надія Савченко очікує на вирок уже наступного тижня / Фото: Reuters

На процесі, попри спротив прокурорів, таки заслухали свідків сторони захисту.

Чотири свідки з України приїхали на суд до ростовського міста Донецька, аби захистити полонянку Надію Савченко від несправедливих звинувачень російського режиму. Суд довго розглядав клопотання захисників, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

В одному з них адвокати просили вилучити зі справи матеріали судмедекспертизи, яка начебто доказує, що Савченко побила луганського священика Марецького. Юристи твердять, що підсудна не могла перебувати у зазначений час у тому місці, в якому буцімто відбулися ці події.

"Ганебна маячня вашого мізерного розуму, прокурори", - не стримувала емоцій Савченко.

У відповідь прокурори пригрозили заборонити перебування преси в залі та видалити з засідання саму Савченко.

"Вистачить мені погрожувати! Мені все рівно, де мені помирати!", - кричала на них українка.

Після сварки було оголошено 2-годинну перерву на обід. Як пояснили адвокати, для затягування засідання.

"Прокурорам потрібен час, їм потрібно зв'язатися з центром, щоб отримати вказівки", - прокоментував хід процесу адвокат Микола Полозов.

Врешті свідків із України таки викликали до слова. Першим виступив фахівець мобільного звязку з Луганська, який провів білінг телефонів Савченко. Він вирішив ризикнути власним життям, аби захистити Надію. Як пояснив, "вона – наша, а ми своїх не залишаємо".

"У момент обстрілу і загибелі журналістів Надія знаходилась зовсім в іншому місці – у центрі Луганська", - засвідчив експерт.

Наступними свідчення даватимуть два фахівці з обслуговування радіо-телефонної вежі на Луганщині. Звідти, як стверджує російське обвинувачення, Савченко нібито коригувала вогонь.

"Це цільнометалева вишка, кругла, зварена діаметром 72 сантиметри. Нижній щабель знаходиться на висоті 6,8 метри. Тобто і звичайна, і надзвичайна людина ніяк без додаткових засобів, драбини висотою 6,8 метрів, яку треба з собою таскати, - ніяк не може на неї попасти", - твердить один із них.

Четвертого свідка адвокати наразі не показують нікому. Лише кажуть, що це український солдат який був разом із Надією в полоні. Він свідчитиме в четвер.

Сьогодні Надія Савченко вперше гучно посварилася з російськими прокурорами на суді

Сьогодні Надія Савченко вперше гучно посварилася з російськими прокурорами на суді

Як відомо, 1 лютого Савченко надають останнє слово в суді. Далі відбудуться дебати сторін і після цього суд має оголосити своє рішення. За законом на оголошення вироку судді мають два місяці, однак з врахуванням голодування льотчиці, адвокати не думають, що з вердиктом затягуватимуть. Після оголошення вердикту Надія оголосить сухе голодування.

Нагадаємо, 17 грудня Савченко під час засідання суду оголосила голодування до закінчення судового процесу.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії.

У РФ її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських журналістів, які нелегально прибули на територію України, щоб у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових. Крім того, льотчицю звинуватили у незаконному перетині кордону.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. Згодом адвокати Савченко заявили, що не оскаржуватимуть її вирок

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація