Чубаров розповів, як перешкодити Росії в будівництві Керченського мосту

Чубаров розповів, як перешкодити Росії в будівництві Керченського мосту

Фото: УНІАН

Росія порушує морське право, у якому за такі дії передбачені санкції.

Голова Меджлісу кримських татар, народний депутат Рефат Чубаров розповів, що в України є можливості перешкодити Росії у будівництві Керченського мосту, який з'єднає її з анексованим Кримом.

Зокрема, в інтерв'ю "Апострофу" Чубаров розповів про морську блокаду, анонсовану Меджлісом у січні 2016 року.

"Я знаю про деякі теоретичні, так і практичні розробки щодо морської блокади. Напевно, це можливо здійснити, але думаю, вони поки ще не затребувані ситуацією. Доставляти проблеми тим чи іншим суднам РФ, що незаконно перебувають у територіальних водах України, або зробити скрутним будівництво мосту [через Керченську протоку] - це важко реалізувати, є багато інших шляхів, які можуть суттєво ускладнити життя РФ", - зазначив Чубаров.

За словами глави Меджлісу, українська держава ще не використовувала правові важелі для перешкоджання будівництва мосту.

"Тут є елемент сюру: з одного боку, Росія порушує всі міжнародні норми, а світ не може її закликати до відповіді, але з іншого, є така сфера міжнародного права - морське право, і там передбачені санкції до держави, яка порушує інтереси іншої держави. Навіть якщо Росія вважає Крим своєю територією, то далі є Азовське море, яке омиває береги двох держав - Росії та України. Й Україна може виступити проти будівництва цього мосту. Якщо нам вдасться створити юридично непереборні перешкоди для Росії, то користь від них буде більш суттєвою, ніж спроба реалізовувати інші форми морської блокади", - сказав нардеп.

Повʼязані теми:

Наступна публікація