Чубаров розповів, як США та Європа просили не провокувати РФ під час анексії Криму

Чубаров розповів, як США та Європа просили не провокувати РФ під час анексії Криму

Фото: УНІАН

Не дайте себе спровокувати - це був головний і єдиний месидж наших західних партнерів.

Під час окупацію Криму посли низки країн Заходу телефонували голові Меджлісу кримськотатарського народу із проханням не провокувати російських військових на більш активні дії. Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Я цілими днями був на зв'язку з відповідними послами європейських країн, США. І завжди було прохання: не дайте спровокувати російських військових на більш рішучі дії. Пройде якийсь час, ми обов'язково знайдемо рішення. Не дайте себе спровокувати - це був головний і єдиний месидж наших західних партнерів, зокрема, до мене", - зауважив Чубаров.

Чубаров додав, що щодо підготовки до реалізації питання самовизначення кримськотатарського народу у складі Української держави, то її слід "поділити на 2 етапи".

"На першому етапі – внесення відповідних змін до 10 розділу Конституції України, який називається Автономна Республіка Крим, там треба визначити принципи, на яких буде відбудовуватися АР Крим. Це прийняття закону щодо статусу кримськотатарського народу. Моменти, пов'язані з власне реалізацією цих законів, то вони вже – з моменту деокупації", - резюмував він.

Нагадаємо, що раніше було оприлюднено стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, на якому обговорювалися дії з відбиття російської агресії в Криму і відкинуто пропозицію про введення режиму воєнного стану.

Глава МЗС України Павло Клімкін  заявив, що міністерство координує компанії, які подають позови на РФ щодо ситуації з Кримом.

Раніше повідомлялося, що Україна підготувала чотири судові позови проти РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація