Демчишин сказав, хто стоїть за акціями протесту шахтарів

Демчишин сказав, хто стоїть за акціями протесту шахтарів

Демчишин каже, що за протестами шахтарів стоїть Ахметов / Фото: Reuters

Міністр переконаний, що борги із заробітної платні перед гірниками скоро вдасться погасити.

Шахтарські акції протесту в Західній Україні стимулює енергохолдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин в Києві в середу, - пише "Інтерфакс-Україна".

"Передовсім, все це відбувається в західному регіоні - Львів, Волинь, звідки ми постачаємо вугілля "Західенерго". Знову-таки, мій "улюблений" ДТЕК: вони не хочуть, що б ми їм постачали це вугілля, тому різними способами стимулюють людей атакувати мене, виходити на вулицю і не працювати. Не видобувати вугілля, яке я міг би продати "Західенерго", - сказав він.

Державні шахти в 2015 році відвантажили "Західенерго", яке належить ДТЕК, 100 тисяч тонн вугілля, але як оплату від енергохолдингу так і не отримали. "У цьому році знову відвантажили близько 80 тисяч тонн. Вони також не заплатили", - резюмував Демчишин.

В 2016 році з держбюджету виділено 500 млн гривень, що дозволить погасити заборгованість перед шахтарями по заробітній платі.

На думку міністра, ситуацію можна пояснити лише політичними мотивами і бажанням "розгойдати" ситуацію.

Нагадаємо, що раніше 22 квітня 2015 року шахтарі влаштували у Києві гарячий день протестів. Як повідомлялося на сайті Конфедерації вільних профспілок України, гірників особливо обурило те, що перші особи держави проігнорували ІІІ з'їзд шахтарів України, який відбувся напередодні.

У протестному маршруті гірників було три локації - Адміністрація президента, Верховна Рада та Міністерство енергетики. Емоції почали накалятися від самого початку, коли вранці близько 10-ї години шахтарі прорвали охорону і наблизилися до будівлі АП.

Після пікету на Банковій учасники протесту зібралися біля будівлі парламенту. Далі протестувальники перекрили рух на Хрещатику і встановили намет біля Міненерговугілля. Під час його встановлення навіть сталася бійка, коли невідомий чоловік із рацією намагався завадити діям шахтарів.

Примітно також, що в акції протесту брало участь чимало шахтарів ДТЕКу - приватної енергетичної компанії Ріната Ахметова. Вони, зокрема, зізнавалися на камеру, що їм зарплату виплачують регулярно, а мітингувати вони приїхали "за компанію".

Повʼязані теми:

Наступна публікація