День Соборності: історія з'єднання двох республік в єдину Україну і традиція живого ланцюга

День Соборності: історія з'єднання двох республік в єдину Україну і традиція живого ланцюга

Фото: УНІАН

Оригінал Акту Злуки зберігають у Центральному державному архіві.

Україна готується відзначати День Соборності. 22 січня офіційно об'єдналися Українська та Західноукраїнська народні республіки. У сучасній незалежній Україні цю річницю мільйони людей уже традиційно вшановують живим ланцюгом.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Акт Злуки підписали 1919 року. Країну розривали війська кількох держав. Документ у складних умовах готували і у Фастові, і в Києві. Центральний державний архів 70 років ховав цей документ від зазіхань КДБ. І навіть сьогодні таємниця, в якому сховищі він перебуває. Час майже не вплинув на документ 1919 року.

"Однині во едино зливаються століттям одірвані одна від одноі частини единоі Украіни - Західно-Украінська народня республіка / Галичина, Буковина, і угорська Украіна / і Наддніпрянська Велика Україна", - ідеться в оригіналі документа.

Під актом підписалися керівників республіки Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Андрій Макаренко та Федір Швець.

Універсал Злуки підписали в броньованому петлюрівському вагоні у Фастові на Київщині. Після Першої світової війни Австро-угорська імперія розвалилася і Західна Україна отримала суверенітет. Та довелося просити допомоги в УНР. У Києві тоді панував протеже Німеччини гетьман Скоропадський. А Україну захищали війська Директорії і керівництво пересувалося у цьому мобільному штабі. Саме у Фастові був штаб військ Директорії УНР.

1 грудня 1918-го підписали передвступний договір про об'єднання. Так би мовити, перше читання. Універсал вцілому ратифікували на найвищому рівні уже в Києві, коли Директорія вигнала звідти Скоропадського.

22 січня на Софійському майдані Акт про об'єднання України офіційно зачитав народу член Директорії Федір Швець. Були керівники країни, парадні війська, депутати, представники церкви. Цю подію зняли на відео. Рідкісні кадри 1919 року збереглися й до сьогодні.

За два тижні після того Київ захопили більшовики. Тоді Україна не витримала військової агресії одразу кількох держав. Але Злука збереглася, як кажуть історики, в генетичній пам'яті народу. В наші часи ця пам'ять прокинулася ще до проголошення Незалежності. 21 січня 1990 року між Києвом та Львовом влаштували живий ланцюг. Тепер саме так щороку відзначають День Соборності.

Станіслав Фещенко

Україна готується відзначати День Соборності

Україна готується відзначати День Соборності

Повʼязані теми:

Наступна публікація