Депутати Львівщини та Тернополя закликали парламент не голосувати за особливий статус Донбасу

Депутати Львівщини та Тернополя закликали парламент не голосувати за особливий статус Донбасу

У Львові і Тернополі закликали ВР не голосувати за особливий статус Донбасу / Фото: УНІАН

Надання особливого статусу Донбасу буде свого роду легалізацією влади терористичних угруповань.

Депутати Львівської обласної ради та Тернопільської міської ради звернулися до Верховної ради України щодо недоцільності внесення змін до Конституції України про особливий статус Донецької та Луганської областей.

Відповідні звернення були прийняті на сесіях, - пише УНІАН. 


"Заради захисту інтересів України та українців закликаємо ухвалити таке історичне рішення – у жодному разі не голосувати за зміни до Конституції України", – зазначається у зверненні Львівської облради.

У своєму зверненні депутати Тернопільської міськради наголошують, що російські окупанти, які здійснили анексію Криму і розпочали війну на Донбасі, воліють легалізувати свої загарбницькі дії.

"Вони намагаються змусити міжнародну спільноту визнати псевдодержави - так звані "ЛНР" і "ДНР", цілком підконтрольні Кремлю. Узаконення дій терористів може відбутися шляхом прийняття Верховною Радою відповідних змін до Конституції, які передбачають особливий порядок місцевого самоврядування на окремих територіях Луганської і Донецької областей", – йдеться у зверненні.

У ньому депутати висловлюють переконання, що надання особливого статусу Донбасу буде свого роду легалізацією влади терористичних угруповань, які за підтримки Росії вбивають бійців ЗСУ, добровольців та мирне населення.

Раніше проти проведення референдуму щодо Конституції виступив голова ВР Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що нову Конституцію український народ повинен визначати на референдумі.

16 липня Верховна Рада України ухвалила і направила до Конституційного суду проект змін Основного Закону країни, який передбачає більші повноваження регіонів, їхню фінансову незалежність і особливий статус окупованих територій Донецької і Луганської областей. На засідання спеціально прибули президент Петро Порошенко, прем'єр Арсеній Яценюк, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Конституційні пропозиції викликали невдоволення частини коаліції – фракцій "Самопоміч" і "Радикальної партії". На їхню думку, ухвалення змін призведе до соціального колапсу держави і впливу бойовиків і Кремля на політику України.

Рішення після палких виступів ухвалили. "За" проголосували 288 народних депутатів.

Згідно з проектом у регіонах на місця передаються фінансові важелі та повноваження. Скасовується інститут голів держадміністрацій. Крім того, оперативне управління на місцях покладається на виконкоми місцевих рад, які контролюватимуть призначені президентом префекти.

МЗС Росії розкритикувало проект конституційних змін щодо децентралізації в Україні. На їхню думку, зміни суперечать Мінським угодам. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Конституція України має узгоджуватися з донецькими та луганськими бойовиками. Своєю чергою, ватажки "ЛНР" і "ДНР" також негативно відреагував на поправки

Особливе самоврядування Донбасу у Конституції України відкладається на невизначений час

Особливе самоврядування Донбасу у Конституції України відкладається на невизначений час

Повʼязані теми:

Наступна публікація