Десант західних політиків у Києві пообіцяв підтримку територіальній цілісності України

Десант західних політиків у Києві пообіцяв підтримку територіальній цілісності України

Дипломати говорили про підтримку України, її суверенітету та цілісності територій

Дипломати побували на вулиці Небесної Сотні. 

Сполучені Штати та Британія не визнають кримського референдуму, а Генсек Ради Європи просить дати оцінку цьому поспіхом організованому опитуванню Венеціанську комісію, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Учора в Києві побував цілий десант чільних іноземців. Окрім Генерального секретаря Ради Європи, приїхали міністри закордонних справ країн Бенілюксу, Австрії та Румунії. Усі говорили про підтримку України, її суверенітету та цілісності територій. Ушанування загиблих майданівців для дипломатів стало обовʼязковою частиною програми перебування в Києві. Усі висловлюють підтримку новій Україні. Із гарячих тем, які обговорюють із новою владою, - Крим.

Генсек Ради Європи Торбйон Ягланд, з яким учора зустрічалися Турчинов та Яценюк, висловив повагу територіальній цілісності України. Так само, які і представник Австрії. Ця країна перед другою світовою пережила те саме, що нині відбувається в Криму, коли Гітлер анексував австрійські території. Зараз країна головує в Раді Європи і готова до підтримки діями.

Генсек Ради Європи звернувся до Венеціанської комісії з проханням надати оцінку легітимності Кримського референдуму, запланованого на наступну неділю. Висновок тамтешніх експертів буде наприкінці тижня.

Тим часом, Сполучені Штати заявляють однозначно. Референдум, підготовлений за 10 днів і проведений під дулами автоматів, не визнають і кажуть, що Крим має залишитися частиною України. Посол США в Україні Джефрі Пайєт зауважив, що український уряд та військові в Криму демонструють виняткову витримку та мужність і не піддаються на провокації, які створюють російські війська. Метою провокацій, на думку посла, є бажання розвʼязати збройний конфлікт. Американці стоять на тому, що вирішувати кримське питання треба винятково в дипломатичній площині. Посол в Україні Пайєт каже, що керівництво його країни всі вихідні спілкується телефонами із колегами в Європі та в Росії.

Всі західні політики обіцяють підтримувати цілісність України

Всі західні політики обіцяють підтримувати цілісність України

Утім, у разі ескалації конфлікту, США готові застосувати фінансові санкції стосовно росіян, які зазіхають на територіальну цілісність України. Про готовність упровадити фінансові санкції заявляють і в Європі, якщо будуть вичерпані можливості посадити за стіл переговорів українців із росіянами.

Після низки зустрічей у МЗС головний дипломат України Андрій Дещиця сказав, що Україна має дуже сильну міжнародну підтримку.

Чинна українська влада готова до розширення прав Кримської автономії, але це має відбуватися не під дулами автоматів. Український премʼєр збирається виступити на засіданні Радбезу ООН, а також зустрітися з президентом США Обамою. Із Росії надійшло повідомлення, що держсекретар США Керрі відклав свій візит до Москви. Він мав поїхати туди для продовження консультацій.

Нагадаємо, що Росія готова відповісти на санкції США відмовою в контролі над ракетами

Кореспонденти ТСН Ірина Павленок та Станіслав Фещенко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація