"Діамантовий прокурор" "віджав" сміттєвий бізнес у підприємця – екс-заступник генпрокурора

"Діамантовий прокурор" "віджав" сміттєвий бізнес у підприємця – екс-заступник генпрокурора

"Діамантовий прокурор" Олександр Корнієць / Фото: УНІАН

Діаманти виявилися справжніми і їхня вартість становить близько 25 тисяч доларів.

Улітку 2015 року вперше за всю історію будівлі Генпрокуратури туди вдерлися спецпризначенці з ордером на арешт та обшук. Так почалася історія, яка отримала назву "діамантові прокурори". Справою керували тепер уже колишній заступник генпрокурора Віталій Касько та інший заступник гепрокурора Давід Сакварелідзе. Тоді затримали двох цабе – заступника головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

За версією слідства, обох – за отримання хабара у 3 млн грн. У кабінетах вилучили сотні тисяч доларів. У Корнійця знайшли 65 діамантів. Днями в ГПУ заявили, що Касько дуже піарився на цій справі.

"Перше – нібито справа "діамантових прокурорів", яку він згадує... Я хочу сказати, що фактично перші два місяці цієї справи пан Касько активно піарився на цьому питанні, набираючи міжнародний вплив. Генеральним прокурором було закріплено за ним слідство у цій справі, саме за його підрозділом, і ніхто інший не втручався у цю роботу", – зазначив прокурор ГПУ Владислав Куценко.

Втім, Касько вперше заявляє, що зібрав беззаперечні докази провини.

"Зафіксовані факти перемовин основних фігурантів справи, які підтверджують їхню змову на одержання хабаря, зафіксовані аудіозаписами, зафіксовані відеозаписами, зафіксовані свідченням свідків, заявників. Доказів більш, ніж достатньо. Діаманти справжні. Їхня вартість, відповідно до експертизи, складає близько 25 тисяч доларів, а не 700 гривень, як розповідали", – уточнив екс-заступник генерального прокурора України Віталій Касько.

Та ось перший сюрприз – перед "діамантовою" справою Олександр Корнієць фігурував ще в одній. Буквально напередодні Майдану, за словами Каська, Корнієць прибрав до рук сміттєвий бізнес, залякавши власника підприємства.

"Це кримінальне провадження, в якому Корнієць підозрюється в тому, що він роками вимагав і одержував від бізнесмена, скажімо так, оброк, постійні грошові надходження, скажімо так, що він не буде втручатися в діяльність бізнесу. І в кінці кінців вирішив просто відібрати це підприємство", – говорить Віталій Касько.

Щомісячний платіж – до 80 тисяч гривень. Пізніше Корнієць запропонував ввести в співзасновники сміттєвого підприємства свою рідну сестру Ларису Прокопенко, а далі взагалі відібрав підприємство. І це провадження, як не дивно, існувало до справи "діамантових прокурорів", що не завадило Корнійцю за нової влади отримати крісло заступника прокурора області. Провадження передали з прокуратури Києва до головного слідчого управління, де заступником був колега Корнійця по "діамантовій" справі – Шапакін. Тож її швиденько закрили. Касько скасував рішення про закриття сміттєвої справи проти Корнійця. Минулого тижня йому вручили підозру. І цікавий збіг:

"Ми зранку оголосили остаточну підозру, а ввечері вийшов наказ генерального прокурора про ліквідацію слідчого управління генінспекції, яка оголосила цю підозру. Це реакція була? Ну, я не знаю… Співпадіння. Не думаю, що це є співпадіння", – каже Віталій Касько.

Про інші не менш гучні справи читайте невдовзі на ТСН.ua в ексклюзивному інтерв'ю екс-заступника генпрокурора Віталія Каська.

Що стоїть за гучними звільненнями Каська й Шокіна з Генпрокуратури

Що стоїть за гучними звільненнями Каська й Шокіна з Генпрокуратури

Повʼязані теми:

Наступна публікація