Допит нардепа й аналіз за допомогою обладнання ФБР. НАБУ взялося за "чорну бухгалтерію" регіоналів

Допит нардепа й аналіз за допомогою обладнання ФБР. НАБУ взялося за "чорну  бухгалтерію" регіоналів

Партія регіонів / Фото: УНІАН

Національне антикорупційне бюро вже розпочало ідентифікацію осіб, вказаних у документах.

Екс-заступник очільника Служби безпеки України Віктор Трепак передав Національному антикорупційному бюро "чорну бухгалтерію" Партії регіонів за 2008 – 2012 роки.

Про це заявив голова НАБУ Артем Ситник на брифінгу.

"Всього до НАБУ передано 841 аркуш – за період 2008 – 2012 роки. Суми вказані різні, є мільйонні суми, є по 5 доларів. Жодних інших документів НАБУ не отримувало", – зазначив він.

За його словами, Національне антикорупційне бюро вже розпочало ідентифікацію осіб, вказаних в "чорній бухгалтерії". 

"Зараз розпочато процедуру ідентифікації тих осіб, які вказані в цих документах з використанням того обладнання, яке було передано Федеральним бюро розслідувань (США). Ці записи оцифровано, і зараз ми маємо можливість проводити як слідчу, так і аналітичну роботу щодо них", - розповів Ситник.

Він також наголосив, що не всі платежі мають кримінальну складову, оскільки серед них є витрати на паливо, поштові марки й конверти.

"Але є дуже цікаві записи, і попередній аналіз певних підписів, які стоять від імені осіб, ми в загально доступних документах подивилися ці підписи, свідчить, що є ознаки збігу цих підписів. І остаточну відповідь з цього приводу буде надано після проведення відповідних експертиз", - зауважив глава НАБУ.

Також він попередив про реальну загрозу життю певних фігурантів "чорної бухгалтерії".

"Я переконаний, що повне оприлюднення цих даних зашкодить розслідуванню, є записи від імені певних осіб, але є записи від імені так званих посередників, які в подальшому передавали ці кошти, тому життя цих певних осіб реально під загрозою, оскільки питання дуже серйозне", - наголосив Ситник і додав, що зараз вживаються заходи, щоб не допустити того, щоб ці особи залишили країну.

Глава НАБУ зауважив, що зараз порушено питання щодо гарантування безпеки фігурантам справи, оскільки їхні прізвища озвучені на всю країну.

"Тому хотів би звернутися до цих осіб, вони можуть по захищеній поштовій скриньці звернутися в НАБУ, можливо, на гарячу лінію, в громадську приймальню. Ми готові вислухати всіх на умовах анонімності, щоб розслідування максимально швидко зрушило з місця", - сказав Ситник. 

Крім того, він закликав усіх, хто відчуває, що може бути фігурантом списків "чорної бухгалтерії", та усіх, хто хоче публічно довести свою невинуватість, прийти до НАБУ та надати зразок свого підпису для почеркознавчої експертизи.

Ситник зазначив, що наразі детективи НАБУ та антикорупційної прокуратури допитали вже Трепака і планують 3 червня допитати депутата від БПП Сергія Лещенка, який оприлюднив частину записів за 2012 рік.

Раніше ЗМІ оприлюднили частину так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів - "амбарну книгу витрат Партії регіонів". У документі можна побачити кому, скільки та за які саме послуги платила партія у 2012 році. 

Своєю чергою, очільник Закарпатської області Геннадій Москаль заявляє, що списки отримувачів грошей із "чорної каси" Партії регіонів були викрадені під час підпалу центрального офісу Партії регіонів на вул. Липській у Києві 18 лютого 2014 року. Підпал був інспірований Службою безпеки України, стверджує він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація