Дорогі авто і зарплата 6 тисяч гривень: що пишуть нардепи у своїх деклараціях

Дорогі авто і зарплата 6 тисяч гривень: що пишуть нардепи у своїх деклараціях

Тимошенко живе на 6,3 тисяч гривень на місяць. / Фото: УНІАН

Доходи деяких народних обранців навіть не дотягують до 100 тисяч гривень на рік.

Днями лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко оприлюднила свою декларацію про доходи. Виявилося, що Юлія Володимирівна живе лише на зарплату та орендує величезний маєток. Вона вказала, що торік отримала 75 тис. 616 грн зарплати. Тобто в середньому щомісяця отримувала 6,3 тис. грн, що не заважає їй їздити на "Мерседесі".

Зазначимо, що українські нардепи сфальшували один із головних антикорупційних законів: тишком прибрали пункт про кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях і негайне декларування доходів, що значно віддаляє Україну від отримання безвізового режиму з ЄС.

Програма "Гроші" пройшлася по деклараціях й інших народних обранців. Наприклад, однією з найбідніших депутаток виявилася парламентська модниця Наталя Королевська. Поціновувачка гламурних кросівок "Chanel" заробила за 2015 рік усього лише 75 тисяч гривень.

У 2014 році у родини Королевської були ще скрутніші часи - вони заробили трохи більше 85 тисяч. Тобто по 2100 на місяць на кожного. До речі, родина екс-міністра соцполітики у 2013 року входила у список найбагатших у владі.

Хто у Верховній Раді найбідніший: читаємо депутатські декларації

Хто у Верховній Раді найбідніший: читаємо депутатські декларації

Водночас юрист Тимошенко Сергій Власенко задекларував зарплату у 80 тисяч за рік, а ще йому невідомі меценати подарували 1,5 мільйона. Журналісти "Грошей" припускають, що, напевно, завдяки таким щедрим дарункам Сергію Власенку вдається доглядати за двома своїми "Лексусами".

Не відстала у скромних заробітках і Людмила Денісова, двічі міністр - фінансів у Криму та соцполітики України. За інформацією у ЗМІ, поки вона стежила за фінансами у Криму, отримала кримінальну справу за зловживання службовим становищем. Та невдовзі справу закрили.

Денісова не пасла задніх на політичній арені - регулярно входила до топів найвпливовіших жінок за версією журналу "Фокус". Проте, вказує, що за 2015 рік заробила трохи менше 80 тисяч гривень. І це більш ніж в чотири рази ніж за минулий рік.

Вражає своєю "скромністю" і Борислав Береза - заробітки трохи більше 75 тисяч на рік. Проте його родину ощасливив невідомий - подарував 3 мільйони гривень. Трохи більше заробив нардеп від Опоблоку Юрій Воропаєв - за цілий рік не дотягнув до 100 тисяч гривень.

Береза заробив трохи більше 75 тисяч за рік. / Фото: УНІАН

Схоже, народного обранця утримує родина¸ яка лише у 2015 році заробила майже 8 мільйонів гривень. Водночас журналісти "Грошей! знайшла величезний палац депутата на майже 600 квадратів у помпезному котеджному містечку "Рівер Віллас". Лише земля у цих райських умовах сягає сотень тисяч доларів.

А найуспішнішим депутатом 2015 році виявився Віктор Развадовський. Заробив 3 мільйони гривень на продажі майна. У попередніх 2013-2014 роках також розпродавав, отримавши за це 8 мільйонів. Водночас у декларації нардепа ще є квартира й маєток на майже 850 квадратів, а також 40 соток землі.

Є чим похизуватися й родині Пинзеників. У 2014 році вони заробили 2 мільйони. А вже у 2015 році майже подвоїли свої статки. Натомість, сам Віктор Пинзеник заробляв у 2015 році, де тільки міг. І викладав і дивіденди отримав, і майно в оренду здавав. Загалом він заробив мільйон гривень.

ЄС має претензії до безвізового пакету від українських депутатів

ЄС має претензії до безвізового пакету від українських депутатів

Нагадаємо, 1 березня стало відомо, що узгоджена з європейською стороною редакція закону про електронне декларування буде прийнята на найближчому пленарному тижні Верховної Ради. Про це заявили керівники парламентських фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" Юрій Луценко і Максим Бурбак. 

Раніше представник ЄС в Україні Ян Томбінський закликав привести у відповідність до міжнародних стандартів закон про електронне декларування. Він зазначає, що більшістю "безвізових законів" у Європі задоволені. Проблеми виникли лише із законом про електронне декларування, у нинішньому вигляді він не допоможе створити систему контролю активів. 

Частина депутатів заявила, що зміни до закону "Про запобігання корупції" щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій держслужбовців насправді дозволили народним обранцям приховувати свої статки в деклараціях. Крім того, законом на рік відкладено настання кримінальної відповідальності за неправдиві дані.

Повʼязані теми:

Наступна публікація