Дорогі авто та маєток: ЗМІ перевірили статки ініціатора правок до закону про електронне декларування

Дорогі авто та маєток: ЗМІ перевірили статки ініціатора правок до закону про електронне декларування

Фото: УНІАН

Син депутата володіє авто вартістю близько 70 тисяч доларів.

Одним із найбільш впливових політиків, які хотіли внести правки до закону про електронне декларування, був голова президентської фракції Ігор Гринів. Це він пропонував приховувати від громадськості дані про готівкові кошти і виступав проти кримінальної відповідальності за помилки у деклараціях.

Програма "Схеми", спільний проект Радіо Свобода та каналу "UA:Перший", перевірили статки самого голови президентської фракції Ігоря Гриніва.

29 вересня, за два місяці до закінчення терміну подання електронних декларацій, Гринів пропонував внести зміни до Закону України про "Про запобігання корупції". Хотів засекретити від громадськості цілий перелік інформації про майно депутатів чиновників. Також депутат Гринів запропонував скасувати кримінальну відповідальність за помилки в декларації.

Через суспільний резонанс та, за словами Гриніва, після втручання самого президента він відкликав свої скандальні поправки.

Журналісти у розслідуванні дізналися про статки Ігоря Гриніва. Так, вранці автомобіль "Ауді Q7" вартістю близько двох мільйонів гривень виїжджає з території маєтку Гриніва у Київській області. На території – будинок на майже 600 квадратних метрів, приватне озеро, ліс. Автомобіль "Ауді Q7", на якому пересувається Ігор Гринів – радник президента Петра Порошенка та голова його фракції у парламенті, –зареєстрований на 23-річного сина депутата Романа-Данила.

А маєток, з якого виїжджав Гринів, розташований на землі, більшу частину якої безкоштовно від держави отримала дочка депутата Марія Гринів. Вперше народним депутатом Ігор Гринів став у 1990 році ще за Радянського Союзу. А вже у 1993-му депутат Гринів отримує в користування від держави двокімнатну квартиру в депутатському будинку в самому центрі столиці – на Печерську.

У 2003 році його донька Марія, якій на той час було 19 років, отримує безкоштовно від держави землю у селі Таценки Обухівського району Київської області: 25 соток – під будівництво та 52 сотки для особистого селянського господарства. Ця земля тепер належить самому народному депутату – донька її подарувала батьку у 2015 році.

В отриманні донькою земельних ділянок Гринів не вбачає нічого надзвичайного. Мовляв, звернулися з заявою до сільської ради і отримали так само ділянку, докупили певні ділянки і збудували от із 2003 року, і закінчили будівництво в минулому році – власний будинок. Але народний депутат відобразив родинний маєток у декларації лише у 2015 році. Гринів пояснює, що будинок не був у деклараціях за 2013 та 2014 роки, введенням в експлуатацію будинку лише у минулому році". Коли будинок у Таценках вже був зведений, родина Гринівих продає квартиру.

Цікаво, що у 2014-у дружина Гриніва Оксана купує квартиру площею 145 квадратних метрів у комплексі "Покровський посад". Квартиру такої площі сьогодні пропонують придбати аж майже за 7 мільйонів гривень. Згідно з декларацією на сайті Верховної Ради, у 2013 році родина Гриніва – а це дружина, донька та син – на трьох заробили всього 292 тисячі гривень. А сам Гринів задекларував 224 тисячі заробітної плати та ще 100 тисяч гривень на банківському рахунку. За наступний, 2014 рік дружина заробила лише 22 тисячі гривень, а сам депутат задекларував зарплату у 210 тисяч. Виходить, що за два роки родина Гриніва заробила 750 тисяч гривень. Це в рази менше, ніж вартість однієї квартири дружини.

Журналісти поцікавилися, звідки у дружини депутата гроші на дорогу квартиру у новобудові, відповів, що займався бізнесом із 1994 по 2002 роки, а квартиру придбали за готівку, яку і не вказали у декларації.

Машиною "Ауді Q7" 2015 року, яка зареєстрована на 23-річного сина Романа-Данила, Гринів переконує, що використовує, поки сина немає в країні і тому її немає у декларації. Середня вартість такого автомобіля – 70 тисяч доларів. Виходить, що син депутата придбав авто, ще коли був студентом. Адже, за інформацією самого ж Ігоря Гриніва, його син закінчив навчання на початку 2016 року. Появу авто Гринів пояснив частиною коштів із проданого майна, мовляв, дружина купила собі квартиру, син купив собі машину.

Окрім того, у декларації за 2015 рік Гринів задекларував півмільйона гривень від продажу рухомого та нерухомого майна, хоча, якщо порівняти декларації за 2014 та 2015 роки, то нічого з наявного майна не зникло. Але народний депутат повідомити відмовився, що саме продали. У розслідуванні йдеться про те, що політик на законодавчому рівні пропонував дозволити не вказувати в нових електронних деклараціях інформацію про готівку, тоді як саме своїми незадекларованими готівковими заощадженнями він пояснює появу в родини низки елітного майна – авто та квартири.

Нагадаємо, що Гринів – народний депутат п'ятьох скликань парламенту. Також він відомий політтехнолог. Працював із президентом Ющенком, а у 2014 році став керівником штабу кандидата в президенти Петра Порошенка. На парламентських виборах 2014-го Гринів вп'яте стає народним депутатом – проходить у Верховну Раду як 14-й номер у списку БПП. А коли Юрій Луценко переходить на роботу до Генеральної прокуратури, саме Гриніва обирають керівником фракції президента у парламенті.

Президентську фракцію в парламенті очолив Ігор Гринів

Президентську фракцію в парламенті очолив Ігор Гринів

Нагадаємо, під час позачергового відкритого засідання у НАЗК визнали три великих збої, які відбулись протягом останніх трьох днів, водночас нарікали на те, що скаржаться найбільше не рядові чиновники. З 24 до 27 жовтня НАЗК отримала більше 200 листів-скарг на збої у роботі системи, більшість з тих, хто висловив своє невдоволення – народні депутати, судді та прокурори.

Своєю чергою заступник директора департаменту Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Циплинський поскаржився на мережеві атаки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація