Друга річниця кривавих розстрілів на Майдані: хто винен та хто покараний

Друга річниця кривавих розстрілів на Майдані: хто винен та хто покараний

Євромайдан, лютий 2014 року / Фото: фото: Катерина Єрусалимська

За злочини проти протестувальників під час Євромайдану є тільки один вирок.

У ці дні минає два роки від днів кривавих розстрілів на Євромайдані в центрі Києва в лютому 2014-го. Страшенний біль, що не минає. Це важко дивитися знову. Але мусимо пам'ятати. Бо запитання розривають мозок. Хто винний? Де покарані?! Таке висить у повітрі цими днями.

Україна схиляє голову перед пам'яттю своїх героїв Небесної сотні. І вже у другу річницю кривавих розстрілів мусить визнати, що злочин не покараний. За всіма звітами влади і силовиків, що активізувалися в останні місяці, ховається один брутальний факт. На сьогодні за злочини проти протестувальників під час Євромайдану є тільки один вирок, який реально завершився покаранням винного. Це – громадянин Азербайджану, який брав участь у нападі на майданівців, так званий "тітушка". Його засудили до чотирьох років позбавлення волі. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Хоч Генпрокуратура запевняє: до суду направлено 106 обвинувальних актів. Повідомлено про підозру та розслідують кримінальні провадження ще щодо 282 осіб: міліціонерів, прокурорів, суддів, керівників місцевої влади і "тітушок". Але те, що за два роки понад 500 тисяч міліціонерів, працівників СБУ, прокурорів і суддів спромоглись посадити у СІЗО лише шість співробітників "Беркуту" і п'ять "тітушок", у соцмережах називають справжнім вироком якості влади.

Цього мало, визнає в другу річницю розстрілів президент України Петро Порошенко. І обіцяє щонайменше не допустити, щоб уже з 1 березня розслідування злочинів проти Майдану припинилось узагалі. Бо закон про Державне бюро розслідувань, яке ще тільки створюють, забирає повноваження у слідчих прокуратури. Засудити вищих посадовців – екс-президента-втікача Януковича, його головного міліціонера Захарченка і екс-голову СБУ Якименка – Порошенко сподівається з допомогою закону про заочне правосуддя, який за поданням президента має ухвалити Верховна Рада. Але все це – ще у планах.

Ну, а те, що замовникам злочину і очевидним вбивцям дали втекти і не покарали досі, влада пояснює зараз ретельністю розслідування. Щоб, мовляв, не сумнівалися в юридичній бездоганності справ у світі зовнішньому. І щоб вироки визнали всередині країни навіть ті, кого не було на Майдані.

Чому вбивства активістів Євромайдану вже два роки залишаються безкарними

Чому вбивства активістів Євромайдану вже два роки залишаються безкарними

Україна вшановує пам’ять Небесної Сотні

Україна вшановує пам’ять Небесної Сотні

Повʼязані теми:

Наступна публікація