Дуда запросив Порошенка до Польщі на символічну історичну дату

Дуда запросив Порошенка до Польщі на символічну історичну дату

Фото: Reuters

Офіційна Варшава першою зі світових столиць визнала незалежність України.

У найбільше державне свято України до Києва завітав президент Польщі Анджей Дуда. Дипломати дають зрозуміти, що дату візиту обрали не випадково, адже після того, як Сейм визнав Волинську трагедію 1943-1944 років геноцидом, у пресі заговорили про похолодання багаторічних дружніх стосунків, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Рішення польських депутатів прикро вразило навіть найбільших симпатиків Польщі в Україні. Провокативну тезу радісно підхопили в Росії. Однак Порошенко і Дуда зробили все, щоби продемонструвати – це не стало приводом для взаємних образ.

Президент Польщі пообіцяв Україні цілковиту підтримку в питаннях євроінтеграції

Президент Польщі пообіцяв Україні цілковиту підтримку в питаннях євроінтеграції

Український президент спочатку запросив польського колегу на парад і вони пліч-о-пліч приймали його на Майдані. А надто, що поруч із українськими вояками Хрещатиком крокували і поляки зі спільного українсько-польсько-литовського батальйону. Потім глави держав удвох взяли участь у нараді українських дипломатів. Головні її висновки – історію слід залишити історикам, а Польща буде виваженішою у чутливих питаннях двосторонніх відносин.

Історичні питання політики готові залишити історикам, президент Дуда натякає - Польща надалі обіцяє бути більш виваженою - у чутливих питаннях. "Ні в якому разі цей діалог не має працювати на когристь третьої країни. Будь-які ускладнення стосунків – від цього не виграють ні поляки, ні українці. Політики мають сказати своє слово, і ми вже сказали: ми пробачаємо і просимо пробачення. Ми маємо знайти ту концепцію, яка задовольнить дві країни", - заявив Порошенко. "Ми обговорили складні питання, пов'язані з історичною пам'яттю. І будемо продовжувати діалог, намагатися робити його ще продуктивнішим. Можете сподіватися на наші узгоджені дії в цьому питанні – вже в грудні, я сподіваюся, ми зможемо говорити про конкретніші речі", - додав Дуда.

У декларації Польща також обіцяє цілком підтримувати Україну на шляху до Європейського Союзу та НАТО, а також не послаблювати санкцій проти Росії. І щоби довершити символізм, Дуда запросив Порошенка відвідати Польщу саме 2 грудня – у день, коли Польща першою визнала державний суверенітет України.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація