Екс-посол США пророкує Україні санкції від ЄС за арешт Тимошенко

Екс-посол США пророкує Україні санкції від ЄС за арешт Тимошенко

ЄС може підписати з Україною Угоду про асоціацію і ввести санкції / Фото: gbgalsgallery.com

Гербст вважає, що закон проти українських посадових осіб був би дуже ефективним.

Екс-посол США в Україні Джон Гербст вважає, що ЄС може запропонувати Україні одночасно з підписанням Угоди про асоціацію ввести санкції відносно чиновників, причетних до ув'язнення Юлії Тимошенко і порушень під час виборів у ВР.

На думку Гербста, те, що президент Віктор Янукович після саміту Україна-ЄС, висловив готовність розглянути питання про помилування екс-міністра Юрія Луценка, "проте досі демонструє небажання звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко", створює дилему для ЄС, який зацікавлений у підписанні угоди про асоціацію з Україною.

Дипломат зазначив, що якщо Брюссель відмовиться від асоціації, це стане санкціями для країни "за гріхи адміністрації Януковича". Крім того, за його словами, це може зіграти на руку "меншості, що віддає перевагу Митному союзу".

"Чиновники в Україні, які скаржаться на "нав'язування західних цінностей", таких як верховенство права, безумовно, люблять свої рахунки в західних банках і європейські резиденції. Вони люблять відправляти своїх дітей в Оксфорд і Сорбонну" - пише він.

На думку Гербста, загроза позбавити їх цього може привести до двох наслідків:

"По-перше: чиновники не захочуть бути причетними до таких дій, як ув'язнення Тимошенко, що може закрити їм дорогу на Захід"

"По-друге, у деяких впливових людей в таборі Януковича, які не були причетні до репресій проти опозиції, з'являться вагомі причини, щоб або вимагати припинити подібну політику, або дистанціюватися від одіозної адміністрації", - упевнений він.

Гербст вважає, що закон проти українських посадових осіб, подібний прийнятому в США "закону Магнітського" проти російських чиновників, був би дуже ефективним.

Повʼязані теми:

Наступна публікація