Екс-суддя КСУ назвав нічне судилище над Корбаном незаконним

Екс-суддя КСУ назвав нічне судилище над Корбаном незаконним

Екс-суддя назвав нічне судилище над Корбаном незаконним

Більшість експертів відмовилися коментувати процес.

Нічний розгляд справи Геннадія Корбана, який загалом тривав 30 годин, викликав чимало запитань.

Зокрема, чи могло судове засідання тривати так довго, чи мали право судді проводити його у вихідний день, чи не порушує права людини нічний розгляд справи - із цими запитаннями ТСН звернулася до Ради суддів, провідних столичних адвокатів та юристів, а також - до Служби безпеки України та Генпрокуратури.

Проте експерти з різних причин дати правову оцінку процесу не змогли. Ті, хто погодилися прокоментувати, як змінювали Корбану запобіжний захід, рекомендують усе оскаржувати і не тільки в українських судах.

Так, колишній суддя Конституційного суду Віктор Шишкін телефоном прокоментував, що такий судовий процес – яскравий приклад порушення норм процесуального законодавства. Адже розглядати й ухвалювати рішення, згідно із законодавством, можна тільки вдень і в робочий час.

Віктор Шишкін назвав суд над Корбаном "прикладом порушення законів"

Віктор Шишкін назвав суд над Корбаном "прикладом порушення законів"

Правозахисник Євген Захаров запевнив, що такі засідання Європейський суд назвав би "нелюдяними": "Це зробили у вихідні, і тривало надто довго. Люди, що там були – адвокати, народні депутати, не мали можливості понад чотири години вийти з зали. Якби перед європейським судом поставити питання, чи є там порушення статті 3, то він сказав би, що це нелюдяне поводження. І це є порушення статті 3 [Європейської конвенції з прав людини]".

Увечері 24 грудня в квартиру до Геннадія Корбана увірвалися озброєні спецназівці і вивезли його в невідомому напрямку.

Пізніше стало відомо, що Корбан був доставленний в Київ співробітниками СБУ. У Генпрокуратурі повідомили про сумніви і підозри, що політик дійсно має проблеми зі здоров'ям, адже його обстежували у дніпропетровській клініці, якою він нібито володіє через афілійованих осіб.

25 грудня слідчі Генеральної прокуратури України внесли до Дніпровського районного суду Києва клопотання про обрання запобіжного заходу КорбануПрокурори вимагали утримання політика під вартою. Під час засідання Корбану стало погано і його госпіталізували до лікарні Інституту Амосова, де йому зробили стентування. Пізніше в лікарні винесли медичний висновок про задовільний стан здоров'я лідера УКРОПу.

26 грудня суддя Микола Чаус задовольнив клопотання прокуратури про силовий привід і доставлення Корбана до суду, але через поганий стан здоров'я політика завершити розгляд справи у суботу не вдалося. Суд перенесли на 27 грудня і він тривав до майже 14 години 28 грудня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація