Фірташ купував секретні дані у німецької поліції - ЗМІ

Фірташ купував секретні дані у німецької поліції - ЗМІ

Фото: Reuters

За даними ЗМІ, іноді суми сягали сотень тисяч євро.

Чиновники кримінальної поліції німецької землі Мекленбург-Передня Померанія за великі гроші "зливали" українському олігарху Дмитру Фірташу інформацію щодо його справи.

Про це повідомило німецьке видання NDR, пише "Українська правда".

За даними видання, Фірташа цікавила інформація про те, які саме матеріали є проти нього, а також на якій стадії перебуває розслідування міжнародної поліції. За це олігарх нібито платив шестизначні суми, іноді навіть 500 тисяч євро.

Як наголошує видання, передача хабарів відбувалася переважно у барах, зокрема – у барі біля озера у північно-західному Бранденбурзі. Гроші отримував 60-річний чиновник зі сфери державної безпеки, його дружина і колишній працівник кримінальної поліції, а посередником завжди була берлінська консультант з питань підприємництва.

До того ж зазначається, що у 2009 році один з обвинувачуваних з кримінальної поліції подав запит у Секретну службу США щодо Фірташа. За словами правоохоронця, він вів проти бізнесмена розслідування і саме тому потребував цю інформацію.

Нагадаємо, проти Фірташа в Україні відкрито два кримінальні провадження, серед яких борг Ostchem "Нафтогазу" в 5,7 мільярда гривень за поставлений газ, а друга справа щодо колишніх керівників НАК "Нафтогаз України", посадових осіб Кабінету Міністрів і компанії "РосУкрЕнерго АГ" Фірташа, підозрюваних у змові і нанесенні збитків державі Україна шляхом списання з державної компанії на користь "РосУкрЕнерго АГ" 11 млрд. м3 газу і 1,1 млрд.м3 газу у вигляді штрафних санкцій. 

12 березня 2014 року поліція Австрії заарештувала Фірташа у Відні за запитом ФБР за підозрою в причетності до створення організованої злочинної групи.  21 березня 2014 австрійський суд звільнив Фірташа під заставу 125 млн євро. Однак суд відхилив запит США на екстрадицію Фірташа, бо вважає його політично мотивованим. Як і брати Клюєви, він веде свій бізнес і в Австрії, де зосереджені штаб-квартири їх компаній. Він перебуває під слідством ФБР з 2006 року. 

Наприкінці листопада 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков після появи інформації про бажання Дмитра Фірташа повернутися до України заявив, що бізнесмен буде затриманий. Його, як зазначив міністр МВС, підозрюють у вчиненні кримінальних діянь.

Днями у будинку українського бізнесмена Дмитра Фірташа у Відні пройшли обшуки за запитом Німеччини. Водночас адвокат переконує, що Фірташ є свідком у справі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація