Герої Майдану-2004 не шкодують про те, що трапилося, але масово відзначати не збираються

Герої Майдану-2004 не шкодують про те, що трапилося, але масово відзначати не збираються

Тимошенко зараз у в'язниці, а Ющенка навіть не запросили на річницю / Фото: УНІАН

У головних героїв Майдану різні історії - хтось відбуває строк, хтось перейшов до опонентів, а про найголовнішого учасника вже перестають навіть згадувати.

Вісім років тому столичний Майдан Незалежності став епіцентром Помаранчевої революції. Але сьогоднішнє 8-річчя кожен зі значущих фігурантів тих подій зустріне по-різному.

Як пише "Сегодня", головний герой тих днів, Віктор Ющенко фактично пішов з публічної політики.

"Віктор Андрійович як громадянин України, як третій президент сам визначиться, як проведе цей день. Він точно про нього не забуває і не забуде, тому що він був ініціатором цього дня", - от і все, що змогла розповісти про його плани прес-секретар Ірина Ванникова. На своїй сторінці у Facebook вона уточнила, що Ющенко нікуди не зникав і кожен день працює у своєму офісі на Подолі (в Інституті президента Віктора Ющенка).

Зате точно відомо, що Ющенка не запросили на збори польових командирів і комендантів Майдану, яке пройшло у будинку поки ще депутата від БЮТ Володимира Філенка.

"Ми зберемося 21 листопада, саме в цей день ми почали збирати сцену. Сядемо, подивимося фотографії і відео тих днів, відзначимо скромно. З учасників Помаранчевої революції точно прийде Стецьків, прізвища інших розкривати не можу без їхньої згоди. На Майдан 22 листопада їхати не планую, відзначу у робочому порядку", - розповідає Філенко.

А ось Микола Томенко, як сказали в його прес-службі, вважає, що в цей день треба не святкувати, а осмислювати уроки.

У Юлії Тимошенко вибору немає: вона проведе цей день в харківській лікарні "Укрзалізниці":

"У нас там кожен день делегація під стінами лікарні. І 22 листопада теж буде. Обов'язково буде символіка революції: помаранчеві стрічки та інше. Думаю, буде до 50 людей з нашої партійної організації", - розповів заступник Харківської облорганізації "Батьківщини" Валерій Дудко.

Немає вибору, де провести цей день і у Юрія Луценка, але про пам'ятну дату він не забув. Вчора польовий командир Майдану і його дружина прийшли на засідання Апеляційного суду з прикріпленими до одягу помаранчевими стрічками. А в перерві Юрій Віталійович поділився своїми спогадами про Майдан, зокрема, як він шукав Ющенка: "Я дзвоню всім, кричу, що тут 100 тисяч народу, а ніхто не знає, де він. Навіть Віра Іванівна (Ульянченко). І тут мені брат (мабуть, Ющенко) розповідає, що він у нього і молиться на ікону козака Мамая".

Нині регіонал Анатолій Кінах 8 років тому очолював власну партію, яка підтримала Ющенка:

"Про своє перебування на Майдані не шкодую, що ви! Мій шлях у політиці був дуже складним, але я вважаю великою честю, що за 20 років я працював в п'яти урядах", - сказав політик. Сьогодні він збирається добряче попрацювати, у тому числі і над майбутнім візитом президента в Абу-Дабі.

Працюватиме і Віталій Кличко: "Сьогодні - засідання майбутньої фракції "УДАР", тому якось особливо відзначати він не планує. Але Віталій вважає цей день особливим - адже в 2004-му він прийшов підтримати людей, які виступили за свою свободу", - сказала його прес-секретар Оксана Зинов'єва.

На самому Майдані з політиків сьогодні можна буде побачити Андрія Шкіля: "Так, я вважаю цей день святом, але переконаний, що святкувати його повинна держава, а не я. На Майдані я буду, а ось пити шампанське на честь цього дня - ні", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, родина Віктора Ющенка відзначить восьму річницю Помаранчевої революції молитвою разом з друзями.

Повʼязані теми:

Наступна публікація