Голова СБУ Грицак нічого не знав про передачу матеріалів "чорної бухгалтерії" регіоналів до НАБУ

Голова СБУ Грицак нічого не знав про передачу матеріалів "чорної бухгалтерії" регіоналів до НАБУ

Фото: УНІАН

За його словами, йому нічого не було відомо.

Голові Служби безпеки України Василю Грицаку нічого не було відомо про передачу першим екс-заступником Віктором Трепаком "чорної бухгалтерії" Партії регіонів до Національного антикорупційного бюро України.

Про це Грицак заявив сьогодні, 6 червня на прес-конференції у Києві, повідомляє УНІАН.

"На жаль, про підготовку або передачу матеріалів "чорної бухгалтерії" до НАБУ мені не було нічого відомо", - зазначив він.

"Віктор Трепак дійсно працював у мене першим заступником, начальником Головного управління "К", крім цього він курирував підрозділ, який допомагав розслідувати злочини проти Майдану", - додав Грицак.

Нагадаємо, Віктор Трепак, передав до НАБУ документи "Партії регіонів", яка незаконно виплачувала готівкові кошти низці колишніх та нинішніх високопосадовців.

Йдеться про так звану "чорну бухгалтерію" регіоналів. Загальна сума виплат становить близько 2 мільярдів доларів. За словами Трепака, значна частина цих матеріалів ­– "амбарна книга" корупційних виплат, які систематично здійснювалися за рахунок "общака" або "чорної каси" Партії регіонів.

30 травня в НАБУ було відкрито кримінальне провадження. Документи від Трепака вони отримали о 14:00 27 травня. За законом, НАБУ мало зареєструвати провадження у цій справі, максимум, упродовж 24 годин з моменту отримання матеріалів.

Керівник Антикорупційного бюро Артем Ситник нарікає, що документи надійшли наприкінці робочого дня п'ятниці, а зареєстровані в найближчий після цього робочий день. Ця процесуальна помилка може в майбутньому завадити повному розслідування справи. Крім того, невідомо, що відбувалося з "чорною бухгалтерією" під час вихідних, чи був доступ до документів у когось, хто волів би приховати певну інформацію.

Крім того, "чорна бухгалтерія" неповна. І саме ці прогалини не сприятимуть тому, аби скласти повну картину. Експерти говорять, що чимало фігурантів списків воліють цю тему забалакати, замовчати та перевести увагу суспільства на інші питання.

Водночас ті, хто тримає решту сторінок "чорної бухгалтерії" і поки їх не оприлюднили, можуть використовувати їх у тому числі й для шантажу. Не виключено, що може з'явитися чимало оприлюднень фейкових документів, аби "підмочити" репутацію невигідним політикам та активістам, звести політичні рахунки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація