Гонтарева звинуватила Тимошенко у брехні українцям і попередила про наслідки популізму

Гонтарева звинуватила Тимошенко у брехні українцям і попередила про наслідки популізму

Фото: Reuters

У Нацбанку закликають людей не піддаватися на маніпуляції політиків. 

Глава НБУ Валерія Гонтарева прокоментувала проведення мітингів вкладників збанкрутілих банків та заявила про сплановану інформаційну атаку на Нацбанк.

У своєму відеозверненні глава фінансового регулятора звинуватила у брехні лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко, яка організовує вказані акції.

"Лідер політичної партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка збирає вкладників збанкрутілих банків на мітинги, відверто обманює українців. Цифри та факти, якими вона послуговується у своїх виступах та агітматеріалах, не відповідають дійсності та не витримують ніякої критики. До Юлії Тимошенко приєдналися декілька народних депутатів, які намагаються дестабілізувати економічну ситуацію, аби використати це у власних політичних цілях", - заявила Гонтарева.

За її словами, популізм йде на руку і власникам збанкрутілих банків, яким НБУ завадив проводити виводити кошти з банків та продовжувати кредитувати депозитами вкладників виключно свій бізнес.

Гонтарева додала, що Нацбанк України та Фонд гарантування вкладів подав до правоохоронних органів понад 3,3 тисячі заяв про скоєння кримінальних злочинів на загальну суму близько 300 мільярдів гривень.

"Ці гроші власники збанкрутілих банків вивели з фінансових установ, щоб вкласти їх у розвиток своїх бізнес-імперій. Їх банки збанкрутіли, вкладники постраждали, проте їх основний бізнес працює та приносить їм доходи, а їхні імена продовжують з'являтися у рейтингах найбагатших українців", - пояснила очільниця НБУ.

На думку Гонтаревої, інтереси організаторів кампанії проти НБУ - зміна влади в Україні, яка буде лояльнішою власників збанкрутілих банків та закриватиме очі на їхні багатомільярдні борги.

"Якщо виконати політичні обіцянки організаторів цієї акції, то Україна повернеться у 90-ті роки. Запуститься друкарський станок – так робили всі попередні представники влади. Тільки за прем'єрства Тимошенко Національний банк надав банкам 84 млрд грн рефінансування та на рекапіталізацію банків ще близько 12 млрд грн. Більша частина цих коштів виведена з банків їх власниками та вже не буде повернута державі", - пояснила вона.

Наслідки цього, за словами глави НБУ, відчують мільйони українців. Зокрема, стрімке зростання цін на продукти та послуги, знецінення гривні та здорожчання імпортних товарів.

"Ми закликаємо депутатський корпус припинити політичні інсинуації та працювати разом із нами над реформою фінансового сектору. Ухвалюйте закони, які будуть кориснішими ніж тисячі політичних гасел, десятки мітингів та сотні виступів на ток-шоу. Кожен має сумлінно виконувати свою роботу", - звернулася Гонтарева до політиків.

Також вона закликала українців не піддаватися маніпуляціям.

15 листопада, у Києві почалась акція протесту, яку організатори називають безстроковою. Єдину вимогу, яку нині оголошують – відставка глави Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Цікаво, що далеко не всі учасники акції могли розповісти, в якому банку лежали їхні вклади, а інші просто не відповідали на запитання та агресивно поводилися з журналістами.

Раніше СБУ повідомила, що Росія готується до масштабної дестабілізації ситуації в Україні з 15 листопада. Про початок здійснення такого плану свідчить інформація, вилучена із поштової скриньки радника президента РФ Владислава Суркова, стверджують силовики. 

Метою плану РФ є внутрішня дестабілізація України. Це організація дострокових парламентських виборів у нашій державі з метою приведення до влади і посилення проросійських сил в новому парламенті.  

 

 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація