ГПУ має непрямі докази, що команду жорстко розігнати майданівців віддав Янукович

ГПУ має непрямі докази, що команду жорстко розігнати майданівців віддав Янукович

У прокуратурі вивчають телефонію та зустрічі Януковича напередодні розстрілу активістів / Фото: Getty Images

Силовики допитували охоронців колишнього політика. 

Слідчі мають непрямі докази того, що рішення про розгін активістів Євромайдану ухвалив особисто Віктор Янукович. Про це заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк в інтерв'ю виданню "Українська правда".

За його словами, наразі вже повідомлено про підозру тим фігурантам у справ Майдану, які віддавали безпосередній наказ стріляти. Йдеться зокрема про екс-командування столичної міліції, "Беркута" та колишнього главу МВС.

"Наразі повідомлено про підозру, по ланках - командиру полку Кусюку, начальнику київської міліції Мазану, заступнику з питань громадської безпеки Федчуку, міністру Захарченко", - повідомив Горбатюк.

Окрім цього, ГПУ має непрямі докази щодо причетності Януковича до команди жорстко розігнати активістів.

"Також, виходячи із низки непрямих доказів, ми висуваємо підозру, що рішення про розгін протестуючих приймалося колишнім президентом", - додав Горбатюк.

Зокрема йдеться про телефонію, зустрічі та переміщення людей із оточення політика-утікача. Втім, без допитів вказаних осіб робити остаточні висновки важко.

Також начальник управління спецрозслідувань СБУ додав, що свідчення давали і члени охорони колишнього глави держави.

"І хто перед якимись подіями приходив до Януковича, чи збирався якийсь умовний штаб, що за цими зустрічами слідувало, кому які розпорядження пішли. Наприклад, що відбувалося напередодні подій 18-19 лютого, де. Хто з ким зустрічався, кому дзвонив, ми все це аналізуємо. Як ми бачимо дзвінки, переміщення, хто куди біжить, хто які вказівки віддає або кому дзвонить ... Ми бачимо розвиток подій", - резюмував Горбатюк.

Раніше Сергій Горбатюк заявив, що розслідування справи щодо злочинів на Євромайдані доведеться зупинити з 1 березня. До цього призвело те, що Верховна Рада сьогодні, 19 лютого, закрила свою роботу до 15 березня, так і не прийнявши зміни до закону про Державне бюро розслідувань.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація