ГПУ проводить масштабні обшуки, розслідуючи корупційні схеми екс-міністра Злочевського

ГПУ проводить масштабні обшуки, розслідуючи корупційні схеми екс-міністра Злочевського

Фото: УНІАН

За словами Луценка, державний бюджет недоотримав 1 млрд грн.

Прокурори ГПУ проводять обшуки у рамках розслідування злочинної схеми ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, до якої причетний колишній міністр екології та природних ресурсів України, власник найбільшої приватної газовидобувної компанії Микола Злочевський

Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури, обшуки тривають у Києві, Київській області та ще трьох регіонах. 

За словами генпрокурора Юрія Луценка під час брифінгу, кримінальне провадження розслідується за статтями - "ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах" і "фіктивне підприємництво".

Генпрокурор Луценко додав, що також досліджується схема останніх місяців щодо ухилення газовидобувних підприємств Злочевського від сплати десятків мільйонів гривень шляхом проведення операцій з так званого нетипового експорту. Слідчі вилучають документи пов'язані зі злочинною діяльністю, встановлюється коло причетних осіб з менеджменту господарюючих структур Злочевського та посадових осіб органів державної влади, які йому сприяли.

Структурам Злочевського закидають несплату до державного бюджету податків у період 2014-2015 років у розмірі 1 млрд грн. "Щоб зрозуміти, що означає несплата податків на мільярд гривень – це четверта частина оборонного бюджету країни із закупівлі техніки та озброєння", - наголосив Луценко, зазначивши, що схема існувала і раніше.

"Принагідно одразу відповім, що інші акціонери Burisma до цих злочинних схем жодного стосунку, згідно з даними слідства, не мають. Це теж треба врахувати, щоб не відлякувати зовнішніх інвесторів, які доброчесно вводять в Україну інвестиції, ввозять техніку, а далі менеджмент компанії за дирегентською паличкою колишніх українських екс-посадоваців часів Януковича продовжать звичну справу з розкрадання бюджету", - уточнив Луценко.

Нагадаємо, 27 листопада 2014 року ГПУ порушувала кримінальне впровадження щодо Злочевського. Його майно, а саме два котеджі, дві земельні ділянки, домоволодіння площею 922 кв. м та автомобіль Rolls-Royse Phantom, було заарештовано, але наприкінці січня 2015 року Печерський суд Києва скасував рішення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація