ГПУ розповіла про "цікаві матеріали", знайдені в будинку у Корбана

На брифінгу оприлюднили частина матеріалів справи.

Сьогодні, 29 грудня, Генеральна прокуратура України провела спеціальний брифінг, у якому оприлюднила частину матеріалів кримінального провадження проти лідера УКРОПу Геннадія Корбана. Як зауважили представники ГПУ, рішення оприлюднити ці дані було ухвалене аби ознайомити громадськість з матеріалами.

Під час брифінгу журналістам показали скани паперів та розшифровки записів телефонних розмов які, як стверджують прокурори, було знайдено під час серії обшуків в тому числі і в помешканні Корбана.

"В рамках розслідування вказаного кримінального провадження був проведений ряд обшуків. Зокрема, за місцем проживання Геннадія Корбана. У ході обшуків було вилучено багато цікавої інформації, зокрема, чорну бухгалтерію, яка стосується діяльності злочинної організації, в організації якої підозрюється Корбан", - стверджує слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Микола Макєєв.

Слідчі кажуть, що ці документи "чорної бухгалтерії" та телефонні розмови доводять факти підкупу Корбаном нардепів, членів УКРОПу, міліціонерів, суддів, тощо.

"За словами слідчого, були знайдені та вилучені чорнові записи про перерахування коштів у Фонд оборони країни, фінансування членів політичної партії УКРОП, розміщення замовних матеріалів у ЗМІ, оплату участі громадськості у різних заходах, фінансування виборчих кампаній тощо. Також є записи, де зафіксовані суми виплат в якості "заробітних плат" працівникам районних райвідділів міліції, суддям районних судів м. Дніпропетровська та інших українських судів за різні "послуги" на кшталт зняття арештів з рахунків підприємств, контроль та супроводження кримінальних проваджень тощо. Вилучено матеріали, які свідчать про винесення судами рішень на замовлення вказаної злочинної організації", - йдеться у заяві ГПУ.

Повний список статей, за якими Геннадію Корбану вручили підозру:

1. Створення та участі у злочинній організації (ч. 1 ст. 255 КК України);

2. Перешкоджання діяльності виборчих комісій (ч. 3 ст. 157 КК України);

3. Привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах благодійної організації "Фонд оборони країни" (ч. 5 ст. 191 КК України);

4. Захоплення в м. Дніпропетровську Голови Держземагентства України та захоплення в м. Дніпропетровську директора Департаменту Дніпропетровської міської ради як заручників (ч. 2 ст. 289, ст. 349 КК України).

Додатково прокуратура у провадженні проти політика досліджує факти фіктивного підприємництва (ч. 2 ст. 205 КК України), легалізації доходів, отриманих злочинних шляхом (ч. 2 ст. 209 КК України) та ухилення від сплати податків (ч. 2 ст. 212 КК України). За ними обвинувачення не висувались.

Увечері 24 грудня в квартиру до Геннадія Корбана увірвалися озброєні спецназівці і вивезли його в невідомому напрямку.

Пізніше стало відомо, що Корбан був доставленний в Київ співробітниками СБУ. У Генпрокуратурі повідомили про сумніви і підозри, що політик дійсно має проблеми зі здоров'ям, адже його обстежували у дніпропетровській клініці, якою він нібито володіє через афілійованих осіб.

25 грудня слідчі Генеральної прокуратури України внесли до Дніпровського районного суду Києва клопотання про обрання запобіжного заходу Корбану. Прокурори вимагають утримання політика під вартою. Під час засідання Корбану стало погано і його госпіталізували до лікарні Інституту Амосова, де йому зробили стентування. Пізніше в лікарні винесли медичний висновок про задовільний стан здоров'я лідера УКРОПу.

26 грудня суддя Микола Чаус задовольнив клопотання прокуратури про силовий привід і доставлення Корбана до суду, але через поганий стан здоров'я політика завершити розгляд справи у суботу не вдалося. Суд перенесли на 27 грудня і він тривав до майже 14 години 28 грудня - Корбана заарештували.

Екс-суддя КСУ Віктор Шишкін назвав нічне судилище над Корбаном яскравим прикладом порушення норм процесуального законодавства.

Повʼязані теми:

Наступна публікація