ГПУ відкрила справу проти працівників НАБУ

ГПУ відкрила справу проти працівників НАБУ

Йдеться про вилучення адвокатського досьє під час обшуку.

Генеральна прокуратура України за зверненням голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Лідії Ізовітової відкрила кримінальне провадження за фактом порушення посадовими особами Національного антикорупційного бюро (НАБУ) з використанням їхнього службового становища гарантій діяльності та професійної таємниці адвоката.

Про це повідомили в прес-центрі НААУ.

"Йдеться про вилучення адвокатського досьє адвоката Сергія Тарасюка під час обшуку, який детективи НАБУ проводили в його офісі 27 липня. Досудове розслідування здійснює другий слідчий відділ управління з розслідування злочинів, вчинених працівниками органів, які ведуть боротьбу із злочинністю, Головного слідчого управління ГПУ", - йдеться в повідомленні.

Ізовітова звернулася до Генпрокуратури з проханням провести службове розслідування стосовно детектива НАБУ Ліпи та начальника 5-го відділу Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) "через перевищення ними службових повноважень, які призвели до порушення прав та інтересів адвоката".

"Йдеться про те, що ці посадовці не мали права ініціювати та підписувати клопотання про обшук адвоката, оскільки відповідно до ст. 23 закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" таке право надане генеральному прокуророві, його заступникам і керівникам регіональних прокуратур", - додали у прес-службі.

Провадження було відкрито 13 серпня за ознаками порушення статті "Втручання в діяльність захисника чи представника особи".

У відомстві також зазначили, що нині документи, які були вилучені детективами під час обшуків, а також ноутбук, який використовується в адвокатській діяльності, повернено Тарасюку згідно з рішеннями Солом'янського райсуду від 16 серпня.

Нагадаємо, 12 серпня Генепрокуратура виявила стаціонарний пост спостереження за своїми співробітниками за адресою вул. Симона Петлюри, 7/9 у Києві, що здійснював стеження про дії працівників прокуратури.

Раніше Генеральна прокуратура вилучила документи в будівлі Національного антикорупційного бюро. Начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецназом НАБУ 3 співробітників прокуратури 12 серпня в Києві, які здійснювали зовнішнє спостереження за слідчим ГПУ Дмитром Сусом.

В ГПУ заявили, що стеження було незаконним, тоді як НАБУ стверджує, що мали відповідне рішення суду. ГПУ почала розслідувати бійку. Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що до працівників НАБУ застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу, також "катування".

Повʼязані теми:

Наступна публікація