Гризлов пропонував Києву провести на Донбасі вибори за кремлівським сценарієм – ЗМІ

Гризлов пропонував Києву провести на Донбасі вибори за кремлівським сценарієм – ЗМІ

Пропозиції Кремля, які привіз Гризлов, не влаштували українську сторону. / Фото: УНІАН

Стало відомо, з чим російський парламентер приїжджав до Києва.

Представник Росії на переговорах у Мінську Борис Гризлов під час свого візиту до Києва пропонував провести в окупованих районах Донбасу вибори за кремлівським сценарієм.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на джерело в одній з європейських наглядових місій в Україні.

За його даними, Гризлов заявляв, що Росії не важливо, за якою виборчою системою і під чиїмось протекторатом будуть проходити вибори, хто і як буде рахувати голоси і які суб'єкти будуть брати в них участь.

Однак російська сторона наполягає, щоб спочатку президент Петро Порошенко підписав закон про амністію для бойовиків, потім, не пізніше березня 2016 року, щоб пройшли вибори і була завершена конституційна реформа, яка дає "особливий статус" Донбасу. Тільки після виконання цих пунктів Росія згодна на повернення Києву повного контролю над кордоном.

Проведення виборів на окупованому Донбасі потрібно Росії для того, щоб вже в червні почати переговори з Євросоюзом щодо зняття санкцій.

Однак, за словами джерела, така пропозиція не влаштовує українську сторону. За його даними, Київ наполягає на тому, що вибори повинні відбутися лише після повернення контролю над українсько-російським кордоном. При цьому Порошенко готовий підписати закон про амністію, прийняти і навіть узгодити з сепаратистами новий закон про вибори на Донбасі і завершити конституційну реформу під міжнародним контролем.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін призначив екс-міністра МВС Бориса Гризловапереговірником у Мінську наприкінці минулого року. У Порошенка запевнили, що кого б не виставила Росія на переговорах, позиція України не зміниться. Правда, експерти цього оптимізму не поділяють – вони бачать у призначенні Гризлова перехід до прямого контролю російською стороною окупованої частині Донбасу.

11 січня Гризлов прибув до Києва, де зустрівся з главою української переговорної групи Леонідом Кучмою. Пізніше стало відомо, що Гризлов зустрічався з президентом України Петром Порошенком і що він прибув до Києва на особисте запрошення українського президента.

Представник Росії Борис Гризлов зустрічався у Києві з Петром Порошенком

Представник Росії Борис Гризлов зустрічався у Києві з Петром Порошенком

Повʼязані теми:

Наступна публікація