Гройсман сплутав карти Порошенку вінницькими креатурами в Кабмін

Гройсман сплутав карти Порошенку вінницькими креатурами в Кабмін

У Києві продовжують ділити портфелі / Фото: УНІАН

Спікер не згоден очолювати уряд міністрів, до призначення яких він не матиме жодного стосунку.

Заява про відставку Арсенія Яценюка, якої так довго домагалися депутати, ось уже добу лежить у Верховній Раді, але наразі задовольнити її не змогли. Не так просто виявилося і з Володимиром Гройсманом, який пригрозив відмовою від прем'єрства в разі, якщо йому не дадуть самостійно формувати свій кабінет, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На засіданні Ради фракція БПП поповнилася нардепами Андрієм Немировським, Юрієм Бубликом, Сергієм Міщенком і Сергієм Рудикою. Завдяки цьому в президентської та поки що прем'єрської фракції на двох стало 226 голосів – це необхідний мінімум для того, аби формувати Кабмін і приймати рішення.

Однак із останнім затримка. З Адміністрації президента минулої ночі поповзли чутки, що Гройсман відмовився від прем'єрства, бо на Банковій йому нав'язували у перші віце-прем'єри теперішнього заступника голови Адміністрації президента Віталія Ковальчука. Спікер спробував показово грюкнути дверима, а йому дали зрозуміти – незамінних немає.

"Він грає свій шантаж. Свій шантаж грає Банкова. Сказали: "Ну, ти не хочеш, тоді Луценка призначимо". Гройсман сказав: "Добре, тоді я погоджуюсь на це", - розповів нардеп БПП Сергій Лещенко.

Яценюк поки залишається на посаді прем'єр-міністра

Яценюк поки залишається на посаді прем'єр-міністра

Зранку Гройсман вийшов у президію, відкрив засідання, щось переповів віце-спікеру Парубію і знов пішов на перемови до Адміністрації Президента. Колеги із "Народного фронту" не приховують іронії – від них так довго вимагали відставки Яценюка, а тепер заява лежить, а її не голосують.

"Досвідчені люди кажуть, що категорично шкідливо дивитися, як робиться ковбаса і політика. Неприпустимо шокувати країну, яка живе в стресі вже три роки, неприпустимо ставати смішними на втіху ворогу", - вважає лідер фракції НФ Максим Бурбак.

"Народному фронту" має відійти посада голови Верховної Ради та сім міністерських портфелів. Прізвища узгоджені. Решта квот – за політсилою Порошенка. Але там апетит прокинувся у самого Гройсмана. Він домігся міністерських посад для трьох своїх людей з Вінниці, але нібито претендує на ще кілька креатур. Суперечки з президентом точаться за міністерства фінансів, економіки, палива та енергетики, охорони здоров'я.

У "Народному фронті" чекають. Вони готові голосувати за відставку свого патрона лише одночасно із призначенням його наступника. Щоб не вийшло так, що звільненому Яценюку доведеться виконувати обов'язки прем'єра, допоки тривають торги.

У БПП уже назвали три міністерства, які стали каменем спотикання при формуванні нового урядуЗаступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко запевнив, що перемовини щодо уряду тривають, однак узгодити позиції наразі не вдається.

Унаслідок цієї неузгодженості голосування за відставку Яценюка та призначення Кабміну Гройсмана у вівторок було зірвано.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація