Хронологія 30-годинного судилища над Корбаном: "тітушки", знепритомнілі адвокати та реанімаційні бригади

Хронологія 30-годинного судилища над Корбаном: "тітушки", знепритомнілі адвокати та реанімаційні бригади

Хронологія 30-годинного судилища над Корбаном: "тітушки", знепритомнілі адвокати та реанімаційні бригади

Фото: УНІАН

Судове засідання стало чи не рекордним в історії українського судочинства. 

У понеділок, 28 грудня, Геннадія Корбана взяли під варту. Дніпровський районний суд столиці змінив запобіжний захід лідеру партії "УКРОП" із домашнього арешту на тримання під вартою строком на два місяці, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Саме судове засідання тривало майже тридцять годин. І це - чи не рекорд українського судочинства. Окрім численних клопотань про відвід суддів та прокурорів, там були і бійки з невідомими "тітушками", і знепритомнілі підозрюваний та його адвокати, і реанімаційні бригади, і нові захисники, і навіть слідча оперативна група, яка зареєструвала кримінальне провадження проти прокурора і судді.

ТСН пропонує прослідкувати хронологію подій чи не найдовшого судового засідання.

Неділя, 27 грудня. 9:30. Суддя Микола Чаус відкриває засідання. Підсудного в залі немає. У цей час Геннадій Корбан перебуває в інституті Амосова. Сам заклад в оточенні спецпризначенців. Близько 15-ї години прокуратура вимагає все ж таки доправити Корбана до зали суду, і суддя це клопотання задовольняє.

У Дніпровський суд столиці Корбана привозять близько четвертої. За годину йому стає зле. Суддя оголошує перерву для наданя медичної допомоги. На подвір'я суду пускають реанімобіль.

Медики наголошують на тому, що Корбану потрібна шпиталізація. Адвокати у свою чергу вимагають оголосити перерву для надання медичної допомоги. Тим не менш політика повертають до зали суду.

Хронологія подій судового засідання Геннадія Корбана

Хронологія подій судового засідання Геннадія Корбана

Близько восьмої вечора суд переводять у закритий режим. Із зали намагаються вивести журналістів та депутатів. І саме у цей час у залі зявляються невідомі молодики. Як вони змогли потрапити в будівлю суду, яку охороняє кількасот спецпризначенців - досі невідомо.

Захисники Корбана напруги не витримують. Одна з них, Оксана Тимчук, яка в залі суду перебувала вже більше 12-ти годин втрачає свідомість. Її приводять до тями і засідання продовжується.

Далі свідомість утрачає і Корбан. Його повертають до тями лікарі швидкої. Реанімаційну бригаду не допускають.

Лідер "УКРОПу" просить присутніх вийти із зали, аби медики мали змогу оглянути його. Адвокати вимагають забезпечити право свого підзахисного на сон та їжу та оголосити перерву до 9 ранку. Їм – відмовляють.

Понеділок, 28 грудня. О п'ятій ранку Корбан відмовляється від послуг своїх адвокатів: вони, на його думку, не в змозі об'єктивно сприймати дійсність через утому. У засіданні оголошують перерву на кілька годин, аби знайти безкоштовного державного захисника.

Близько 11-ї години до суду приїздить Аліна Самарець - новий адвокат Корбана. За процедурою в неї має бути три години на вивчення матеріалів справи і зустріч віч-на-віч із підзахисним. Адвокат устигає лише прочитати 10 сторінок і познайомитися з Корбаном. Уже за 30 хвилин суддя повертається з нарадчої кімнати з готовим вердиктом - арешт на два місяці.

Після того Чаус швидко залишає зал. Адвокати Корбана одразу починають готувати апеляцію. А сам він просить присутніх зберігати спокій та обіцяє найближчими днями повернутися до зали суду на апеляційний розгляд.

Увечері 24 грудня в квартиру до Геннадія Корбана увірвалися озброєні спецназівці і вивезли його в невідомому напрямку.

Пізніше стало відомо, що Корбан був доставленний в Київ співробітниками СБУ. У Генпрокуратурі повідомили про сумніви і підозри, що політик дійсно має проблеми зі здоров'ям, адже його обстежували у дніпропетровській клініці, якою він нібито володіє через афілійованих осіб.

25 грудня слідчі Генеральної прокуратури України внесли до Дніпровського районного суду Києва клопотання про обрання запобіжного заходу Корбану. Прокурори вимагають утримання політика під вартою. Під час засідання Корбану стало погано і його госпіталізували до лікарні Інституту Амосова, де йому зробили стентування. Пізніше в лікарні винесли медичний висновок про задовільний стан здоров'я лідера УКРОПу.

26 грудня суддя Микола Чаус задовольнив клопотання прокуратури про силовий привід і доставлення Корбана до суду, але через поганий стан здоров'я політика завершити розгляд справи у суботу не вдалося. Суд перенесли на 27 грудня і він тривав до майже 14 години 28 грудня.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація