Хронологія взаємних звинувачень: як Аваков і Саакашвілі "били" один одного у "війні компроматів"

Хронологія взаємних звинувачень: як Аваков і Саакашвілі "били" один одного у "війні компроматів"

Фото: УНІАН

Черговий гучний скандал поставив на вуха всю Україну.

Фото: УНІАН
У вівторок, 15 грудня, українську політику потряс новий гучний скандал, який знову оголив суперечності у провладній коаліції. Цього разу "зчепилися" міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі.

Ми пропонуємо згадати хроніку скандалу, який поступово обростає новими деталями і починає перетворюватися на справжню "війну компроматів".

Спочатку був пост

Всі дізналися про інцидент з посту Арсена Авакова у Facebook. Він написав, що під час засідання Національної ради реформ хлюпнув водою в обличчя Саакашвілі. За словами міністра, він запитав главу Одеської області, чому він спілкувався з російським олігархом з приводу Одеського припортового заводу і як це пов'язано з його приватизацією.

Аваков запевняє, що Саакашвілі "втратив над собою контроль і зірвався на істерику". Одеський губернатор нібито почав кричати, що Аваков - корумпований міністр і почав ображати. "Я утримався від того, щоб його вдарити - хлюпнув йому в обличчя водою", - написав Арсен Аваков.

 

Только что на Раде реформ господин Саакашвили в ответ на мой вопрос к нему - почему он по ОПЗ общался с русским олигарх...

Опубліковано Arsen Avakov 14 грудня 2015 р.

Засідання національної ради реформ у Президента завершилося напередодні жбурлянням склянок

Засідання національної ради реформ у Президента завершилося напередодні жбурлянням склянок

Конфлікт очима іншої сторони

Через кілька хвилин після цього народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко представив зовсім іншу версію події. При цьому самого депутата на засіданні не було, він написав зі слів присутніх.

По-перше, за словами Лещенка, Аваков не просто облив Саакашвілі водою, а кинув у нього склянку з рідиною. Згідно з його версією, конфлікт почався після того, як Саакашвілі закінчив доповідь, а Аваков висловив претензії, що глава Одеської ОДА виступав не так запально, як на телеефірах.

Аваков звинуватив Саакашвілі в тому, що він сам злодій. На що Саакашвілі відповів, що у нього нічого немає, крім чесного ім'я. Після чого міністр Аваков перейшов на крик зі словами: "Забирайся з моєї країни". Вийшовши з рівноваги, він кинув склянкою у Саакашвілі

Сергій Лещенко

При цьому, за словами депутата від пропрезидентської партії, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також включився в конфлікт, обізвав Саакашвілі "гастролером" і теж зажадав "забиратися з України". На це Саакашвілі відповів, що він такий самий громадянин, проте, на відміну від Яценюка, не грабував Україну. Порошенко спробував заспокоїти сторони, а потім закрив засідання.

 

Политическая война набирает обороты. Заседание Нацрады реформ в администрации президента, по словам присутствовавших там...

Опубліковано Сергієм Лещенком 14 грудня 2015 р.

Саакашвілі. Вихід перший

Потім послідував пост в Facebook другого "винуватця торжества" - Міхеіла Саакашвілі. Не вдаючись у подробиці інциденту, він назвав поведінку Авакова і Яценюка негідною і провокаційною і зажадав від прес-служби Адміністрації президента опублікувати повний запис події.

"Відеозапис вівся з трьох камер, і український народ має повне право бачити і знати, хто ним керує. Я відповідаю за кожне моє слово, вимовлене там. Настав час, щоб суб'єкти, які довели країну до ручки, відповідали за свої слова і дії" , - написав обурений Саакашвілі.

 

Я категорично вимагаю від прес-служби адміністрації Президента оприлюднити повний відеозапис негідної і провокаційної по...

Опубліковано Mikheil Saakashvili 14 грудня 2015 р.

"Кіна не буде"

В Адміністрації президента одразу відреагували на черговий скандал і "категоричну вимогу" Саакашвілі опублікувати відеозапис інциденту з Аваковим.

Прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко - знову ж, у себе в Facebook - назвав перепалку між чиновниками такою, що ганьбить країну. Таким чином, він дав зрозуміти, що відео опубліковано не буде.

У Порошенка назвали сварку Авакова і Саакашвілі ганьбою України

У Порошенка назвали сварку Авакова і Саакашвілі ганьбою України

Саакашвілі. Вихід другий

Не задовольнившись Фейсбуком, Міхеіл Саакашвілі скликав прес-конференцію, на якій розповів подробиці інциденту з Аваковим і Яценюком. В цілому, його версія збігається з тією, яку озвучив Лещенко.

При цьому Саакашвілі пов'язав нападки з боку глави уряду і глави МВС з розслідуванням корупційних схем на Одеському припортовому заводі. Глава Одеської ОДА звинувачує в корупції команду Яценюка і називає прізвища людей, до неї причетних. За словами Саакашвілі, це депутат від "Народного фронту" Сергій Пашинський, його бізнес-партнер Сергій Тищенко, а також нардеп Микола Мартиненко.

Крім того, глава Одеської ОДА звинуватив Авакова у фінансуванні "приватних армій" і "незаконних збройних формувань" з корупційних грошей.

Саакашвілі пообіцяв, що його "не зупинити" і він не має наміру залишати Україну і подавати у відставку, як того вимагали Яценюк і Аваков.

Ніч пройшла в бурхливих обговореннях скандалу у соцмережах. Одні обурювалися висловлюванням Авакова, вірменина, народженого в Азербайджані, і його боса Яценюка про те, що Саакашвілі повинен забратися з "їхньої" країни. Інші вказували на те, що глава Одеської ОДА голослівний у своїх звинуваченнях і поки що не надав жодних доказів, що соратники прем'єра вплутані у корупцію. Треті просто жартували, називаючи те, що відбувається, "політичним цирком".

 

Гастролер. http://jjoriki.com/183-hastroler.html

Опубліковано Георгієм Ключником 14 грудня 2015 р.

Відеобомба від речника МВС

Вдень 15 грудня прес-секретар МВС Артем Шевченко опублікував у себе в Facebook відео, на якому нібито глава Одеської ОДА зустрічається з російським олігархом, власником підприємства "Уралхім" Дмитром Мазепиним. За даними Шевченка, Мазепин "неодноразово висловлював інтерес щодо участі в приватизації Одеського припортового заводу". За версією Авакова, саме з цього запитання почався конфлікт на засіданні Нацради реформ.

"Дивно, чому запитання про цю зустріч так стривожило Міхеіла Ніколозовича вчора на Раді реформ? І чому він говорив, що не знає з ким розмовляв?", - написав підлеглий Авакова. При це Шевченко в коментарях до посту зазначив, що відео він знайшов у Youtube і МВС до нього не має жодного стосунку.

 

Це, до речі, і є та сама зустріч і перемовини в Одесі глави тамтешньої ОДА і російського хімічного олігарха власника "Ур...

Опубліковано Artem Shevchenko 15 грудня 2015 р.

Після цього Міхеіл Саакашвілі у своєму Facebook звинуватив МВС у фальсифікаціях і запостив відео одіозного прокремлівського блогера Анатолія Шарія, який у своєму черговому ролику розкриває "брехню" МВС стосовно голови Одеської ОДА. Однак пост із Шарієм "провисів" у Саакашвілі недовго - буквально за п'ять хвилин після публікації він його видалив. Але залишилися скріншоти.

Міністри стали на захист Авакова

На захист глави МВС Арсена Авакова стали його колеги - міністр юстиції Павло Петренко, міністр фінансів Наталя Яресько і міністр охорони здоров'я грузин Олександр Квіташвілі.

Петренко, який був присутній на скандальному засіданні Ради реформ, ще ввечері 14 грудня написав у себе в Facebook, що у конфлікті винен Саакашвілі.

На спокійне запитання Авакова про ситуацію навколо опз і прохання пояснити зустрічі місцевого керівництва Одещини з представниками російського уралхіма, послідувала, м'яко кажучи, емоційна і неєвропейска реакція одеського очільника. Я очікував іншої реакції від людини, яка позиціонує себе як борець з корупцією - спокійного і аргументованого пояснення ситуації, а не істерики і переходу на особисті образи

Павло Петренко, міністр юстиції

 

Був на цьому засіданні Нацради реформ. На спокійне запитання Авакова про ситуацію навколо опз і прохання пояснити зустрі...

Опубліковано Павлом Петренком 14 грудня 2015 р.

"Були озвучені різні звинувачення у бік уряду щодо корупції. І уряд спростовує ці звинувачення. Незважаючи на те, що ми є коаліційний уряд, ми є представники різних фракцій, ми - єдина команда. І я прошу всіх, не розбурхувати і не розколювати ні уряд, ні нашу країну у цей час ", - заявила зі свого боку Яресько.

"Я впевнений, що з цією командою можна дуже багато досягти. Так що не треба розгойдувати човен, не треба в дуже важкий період для країни зіштовхувати гілки влади", - додав Олександр Квіташвілі.

Почалась війна компроматів між Аваковим та Саакашвілі

Почалась війна компроматів між Аваковим та Саакашвілі

В "Уралхімі" заперечують зустріч з Саакашвілі

Компанія "Уралхім" спростувала факт зустрічі свого власника з Саакашвілі. Російські ЗМІ опублікували прес-реліз, в якому зазначається, що людина, що грає на відео роль голови ради директорів "Уралхіма" Дмитра Мазепина, в реальності нею не є, а "згадані відеоролики є зрежисованою провокацією".

Також у компанії заявили, що Дмитро Мазепин не знайомий з губернатором Одеської області і ніколи з ним не зустрічався. Крім того, "Уралхім" не зацікавлений у придбанні активів на Україні і не розглядає таку можливість.

Слово бере Порошенко

Увечері 15 грудня президент України Петро Порошенко нарешті прокоментував скандал з Аваковим і Саакашвілі.

Дискусія на цьому майданчику часто виходить гострою й гарячою. Але в Нацраді, як ніде, неприпустимі груба лайка та образи, - особливо ті, які мають ксенофобський підтекст, зачіпають національну гідність людини, ставлять під сумнів її український патріотизм, пропонують комусь "забиратися з України геть"

Петро Порошенко, президент України

Президент також нагадав, що це він запросив в Україну міжнародну команду реформаторів.

Дорікнув Порошенко і Саакашвілі. Він сказав, що не хоче, щоб ні державні службовці, ні народні депутати не брали участі в подібних "спектаклях", які були на засіданні Ради реформ. Порошенко закликав від антикорупційних шоу переходити до антикорупційних справ.

Останнє слово поки що за Саакашвілі

Міхеіл Саакашвілі поставив поки що останню крапку в скандалі. Ввечері 15 грудня він скликав брифінг, на якому заявив, що відео його зустрічі з російським олігархом Мазепиним сфальсифіковано МВС. За його словами, людина на відео, яка зустрічається з олігархом, занадто гладка для Саакашвілі.

"Подивіться на мене і подивіться на це. Як на мене, це занадто. У мене комплекс через надлишок ваги, але це занадто... Як ви вважаєте, у мене є шия? Чому її тут немає?", - сказав голова Одеської ОДА.

Саакашвілі знову висловив сподівання, що відео з Нацради реформ з інцидентом між ним і Аваковим і Яценюком буде опубліковане.

Порошенко назвав скандал із Саакашвілі й Аваковим неприпустимим

Порошенко назвав скандал із Саакашвілі й Аваковим неприпустимим

"Ми за мир"

Варто ще відзначити, що пізно ввечері 15 грудня президент Петро Порошенко, прем'єр Арсеній Яценюк і спікер Ради Володимир Гройсман оприлюднили спільну заяву, яка обіцяли оприлюднити ще після скандалу між Олегом Барною і Яценюком.

У своїй заяві керівники держави запевняють, що вони єдині в баченні стратегії розвитку держави і що про відставку Яценюка не йдеться. Вони закликали політиків понад усе поставити інтереси України, вгамувати політичні пристрасті і "показати політичну культуру, гідну європейської країни".

"Ми засуджуємо істеричну антивладну, антиурядову і антидержавну кампанію, організовану корумпованими олігархами. Також ми вважаємо неприйнятними будь-які форми протистояння всередині парламентської коаліції як такі, що "ллють воду на млин" ворогів української державності і демократії", - йдеться у зверненні.

Відставки Яценюка не буде

Відставки Яценюка не буде

Антон Геращенко прокоментував скандал із Саакашвілі й Аваковим

Антон Геращенко прокоментував скандал із Саакашвілі й Аваковим

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація